СДОТО ще стане ДАТО

Приеха на първо четене промените в закона за СРС

СДОТО ще стане ДАТО | StandartNews.com

София. Специализирана дирекция „Оперативни технически операции" (СДОТО) ще бъде извадена от структурата на МВР и ще бъде отделена в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет. Новата структура ще се казва Държавна агенция „Технически операции" (ДАТО) и се предвижда тя да бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), след като дебатираха близо два часа. Гласуваха 196 народни представители, от които 115 бяха „за", а 81 – „против".

В законопроекта се предлага още възстановяването на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Националното бюро ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Ежегодно до 31 май бюрото ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

Основна промяна в закона е и въвеждането на механизъм на контрол чрез бюджета. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай