Бесепари настояват за нов бюджет, плашат с катаклизъм

Изключително важно е да има нов бюджет, а не да бъде продължен старият

Бесепари настояват за нов бюджет, плашат с катаклизъм | StandartNews.com

Изключително важно е да има нов бюджет, а не да бъде продължен старият, заяви пред БНТ депутатът от "БСП за България" Борислав Гуцанов. Допълни, че не очаква да има наддаване по темата, тъй като то няма да доведе до нищо добро.

Темпото на консултациите представлява проблем за съставянето на редовен кабинет, което за БСП е най-важното, каза Гуцанов.

"Очаква ни една нелека зима, така че редовен кабинет е ключово важен за страната ни, а и стратегически за развитието на България", изтъкна Гуцанов.

По думите му е необходимо да се направи така, че хората да са спокойни дали ще могат да си платят сметките за ток. Енергийната бедност трябва да бъде определена като понятие, призова Гуцанов.

Той поиска да се реши социалният пакет и да се акцентира върху развитието на икономиката.

Според него в НС първите 2 седмици се е работело като щаб на армията, като се е оформила "Коалиция на войната", което притеснява левицата.

Гуцанов попита дали най-важно за парламента е било предоставянето на военна помощ за Украйна и решението за закупуването на още изтребители F-16, като ги определи като "самолети на хартия".

От БСП са убедени, че на пазара с дърва за огрев има „адска спекулация”, каза пред Нова телевизия Христо Проданов от левицата.

„Убедени сме, че с цената на горивата има адска спекулация. По този начин държавата трябва да направи някакъв таван и някакви норми, така че да не се злоупотребява с някакви търговци и да не се изнудват хората, които са в голямата си част бедни, за да може едни търговци да се облагодетелстват от т.нар. пазарна икономика”, каза той. Народните представители от БСП внасят закон срещу спекулата, за да се регулират цените на стоките от първа необходимост.

След като депутатите в Правната комисия на НС прекараха безсънна нощ, обсъждайки 18 часа промените в Изборния кодекс, с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше върната хартиената бюлетина. Гласувани бяха и промени, с които се премахва електронното дистанционно гласуване и се закрива многомандатен изборен район „Чужбина”. Попитан дали БСП подкрепя промените в Изборния кодекс, Христо Проданов отговори: „Днес ще имаме парламентарна група, на която ще обсъдим всички промени, направени в Правна комисия, и ще излезем с позиция”. По думите му Изборният кодекс не е политическо решение, а норма, която определя начинът на политическото представителство на българските граждани.

„Не може да се тръгва на преговори с ултиматуми и извиване на ръце”. Така зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" коментира условието на „Продължаваме Промяната” да разговаря с левицата за евентуално съставяне на кабинет с втория мандат. „До момента имаме две ясни неща, които са подредени в Конституцията – първи мандат – задължително на ГЕРБ, който ние не подкрепяме, втори мандат – задължително на ПП, който ние подкрепяме”, каза още народният представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай