Бъчварова: Няма етнически конфликт в Раднево

Бъчварова: Няма етнически конфликт в Раднево | StandartNews.com

Няма етнически конфликт в Раднево. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в студито на "Здравей, България" по Нова тв. "Това не е междуетнически конфликт, а се е случило заради един криминален инцидент и натрупано напрежение. Проблемът е, че се включват хора, които нямат отношение към него", обясни тя.

Полицията следи всеки един случай на конфликт на местата със смесено население, коментира Бъчварова.

Министърът коментира и бежанската вълна, идваща към страната ни от Турция: "Относителното спокойствие, което ние имаме на границата, се дължи и на усилията на турската страна. Те реагират на всеки един подаден сигнал".

"Имаме подписано споразумение за тристранен център между Турция, Гърция и България, което до месец и половина ще влезе в сила. Това е център за митническо и полицейско сътрудничество. Ако след 1 юни мигрант премине от турската граница към нашата държава, той ще мине през съответните процедури и ще бъде върнат в Турция", подчерта Бъчварова.

„Имаме достатъчно сериозни основания за тази операция. Няма да остане нищо скрито, нека приключи този случай", каза тя по повод акцията във Фонда за лечение на деца.

Промените в Изборния кодекс бяха друга тема, на която се спря Румяна Бъчварова. Държавата е длъжна да гарантира възможността на всеки един гражданин да даде своя глас и изрази надежда, че в крайна сметка по този въпрос ще бъде постигнато съгласие, категорична бе тя.

"Аргументите на тези, които искат ограничаване на броя на секциите, не трябва да бъдат подценявани. Тревожа се, че 136 секции са толкова много, че ще е трудно за държавата да осигури такова присъствие и спазване на изборните правила във всички тях. Не е възможно да имаме секции навсякъде, където има българи на много широка територия", каза още вицепремиерът.

"Ако през последните години у нас на пазара на цигари контрабандната стока беше около 36%-40%, то в момента тя е около 10%", добави Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай