Аталай проговори за властта. Кой влиза в новото правителство

ДПС може да изведе страната от кризите, каза депутатът

Аталай проговори за властта. Кой влиза в новото правителство | StandartNews.com

АнтиДПС политиката вече не работи, и г-н Борисов и новите партии виждат, че в ДПС има много сериозен потенциал - като се започне от младите и обучението, което им даваме и се стигне до пътя, който им даваме в местната и в изпълнителната власт, подчерта народният представител. Това заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.

Попитан за очакванията на ДПС коя партия с кой мандат да покани Движението в управлението, той заяви: „Убеден съм, че всяка политическа формация ще ни покани да участваме в правителство. Ние не сме нарциси, които ще кажем, че ако не са ни поканили, няма да дадем подкрепа. Достатъчно разумни сме, достатъчно сме врели и кипели, доказали сме, че при управление на ДПС страната може да има икономически растеж.”.

На въпроса дали ДПС очаква третия мандат за съставяне на правителство, той отговори: „Няма отговорна политическа формация, която да не очаква третия мандат, имаме подготвени експерти, знаем как да управляваме.”.

Ние сме готови да водим разговори с всички на основа на политиките, каза Рамадан Аталай. И подчерта: „Освен ДПС не виждам друга формация, която да иска да се водят преговори за правителство и политики, които то да изпълнява”.

Освен лидерите на „Промяната” няма други народни представители, които да не искат да се състави правителство. „Промяната” трябва сериозно да се промени, нямат политики, категоричен бе Аталай.

ДПС е може би единствената разумна партия. Никога не бихме тръгнали да създаваме напрежение, особено когато кризата се задълбочава. Ако някой очаква от ДПС да излезе от парламента, за да създаде напрежението, което в момента новите партии се опитват да направят, няма да стане, каза още депутатът.

Не виждам какво налага да излезеш на улицата и да призовеш симпатизантите си да тръгнат срещу Народното събрание, каза депутатът по повод протеста на „Промяната” срещу хартиената бюлетина и заканите за блокажи в София.

Аталай припомни, че от 2016 г. Движението настоява за машинен вот, но със сканиращи устройства, както е в най-развитата демокрация в света – американската. Гласува се с хартиена бюлетина, която се пуска в скенера. Ако е валидна, той я одобрява, ако не –  връща я за поправка. Така вотът е 100% машинен, а невалидните бюлетини – нула.

Не съм член на правната комисия, която гледаше промените в Изборния кодекс, но от колегите знам, че през цялото време „Промяната” са създавали напрежение, за да не може този законопроект да се приеме в рамките на няколко часа в нормално време, каза Аталай по повод 18-часовото заседание на Правната комисия в НС.

С промените даваме възможност на всеки избирател сам да реши с хартия или с машина ще гласува, каза депутатът от ДПС.

Той заяви, че сегашните машини не дават доверие в изборния резултат. И припомни текста „Дневникът е подправен”, който се появи на екраните на няколко устройства по време на изборите на 2 октомври.  Това дава ли доверие? Хората убедени ли са, че с тези машини гласът и отива там, където са го подали, риторично попита Рамадан Аталай.

Четири пъти се гласува с тези машини и четири пъти се вижда, че избирателната активност намалява, подчерта той.

Предполагам че ще има правителство, то ще работи определено време, може да изкара и по-дълго, отколкото всички очакват. Защо то да не купи новите сканиращи машини, заяви още Аталай. Според него при първия мандат трябва да се положат усилия, за да се отговори на очакванията да има редовен кабинет.

Рамадан Аталай коментира и проблемите в енергетиката. Всичко, което казва министър Росен Христов е вярно. Той много бързо навлезе в основата и същината на проблемите в енергетиката. Вече са готови и с определени законопроекти, които трябва да се приемат във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Посоката, която е поета в енергетиката е правилна, каза енергийният експерт на Движението. Но посочи, че заложената от правителството на Кирил Петков криза е много голяма и тежка.

ДПС сме готови и можем да окажем онова съдействие, което е необходимо, за да измъкнем страната от кризата, категоричен бе Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай