Асен Василев се похвали с бюджета, зарадва най-много пенсионерите

Осигурено е увеличението на пенсиите по Швейцарското правило – 12% от 1 юли

Асен Василев се похвали с бюджета, зарадва най-много пенсионерите | StandartNews.com

Осигурено е увеличението на пенсиите по Швейцарското правило – 12% от 1 юли. Радостната за пенсионерите новина поднесе финансовият министър Асен Василев, който представи официално параметрите на проектобюджет 2023.

Той уточни, че са запазени средствата по всички социални програми и някои от тях са увеличени.

“111 млн. лв. повече във връзка с линията за бедност, 50 млн. лв. в повече по закона за социалното подпомагане, 31 млн. лв. повече във връзка с разширяване на обхвата за еднократна помощ при започване на училище”, уточни той, добавяйки, че са запазили и 125%-то увеличение на учителските заплати.

Василев отбеляза, че в бюджета е запазена текущата рамка на данъчните ставки.

„Единствено намалената данъчна ставка за природен газ се вдига обратно на 20%, защото видяхме, че цените на горивата и газа спаднаха, след като се успокоиха международните пазари. Всички останали данъчни ставки са запазени на нивата, както бяха приети в актуализацията миналата година. Дали ще останат такива и занапред след края на COVID кризата ще се решават с бюджет 2024 г.“, обясни още финансовият министър.

Ето и какво предвижда плансметката на държавата:

- Предложеният проект на бюджет е с дефицит 3%, дефицитът на касова основа е 2,5%. Разликата е заради предстоящото второ плащане по ПВУ. Запазена е макрорамката на служебния кабинет, за да може бързо да влезе в НС и да имаме бюджет до юли, каза Василев.

- Макрорамката предвижда растеж на БВП от 1,8%, за 2024-2025 г. растежът се увеличава малко над 3%. Средногодишната инфлация е разчетена на 8,9% и се очаква през следващите две години да спадне между 3-4%.

- Запазена е текущата рамка на данъчните ставки, само ставката на газ се вдига на 20%.

- Напълно е осигурено увеличението на пенсиите от 12% според "швейцарското правило", което влиза в сила от 1 юли.

- Осигурени са средствата за учителските заплати, запазени са средствата по всички други социални програми, като част от тях са увеличени, с оглед инфлацията и ръста на минималната работна заплата.

- В здравеопазването са разчетени достатъчно средства за болнична помощ, така че да се достигнат минималните работни заплати от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв за лекар. Заделени са повече средства за превенция ида няма ограничения в направленията.

- В отбраната е заложен малко повече - 1.88% тази година и 2% за следващите две години.

- По отношения на средствата от ЕС е разчетено получаването на средства само от второто плащане. За трето и четвърто имаме изоставане и средства не са разчетени.

- По отношение на дълговата политика - в края на 2023г. е предвидено дълга да бъде 22% - няма съществени изменения.

- Има дадени допълнителни средства за образование, наука, спорт, младежки спортни програми за деца и фондове за култура и изкуства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай