Ананиев: Трябва да има и места, където да се провеждат ралита за непрофесионалисти

Ананиев: Трябва да има и места, където да се провеждат ралита за непрофесионалисти | StandartNews.com

Камерите по пътищата са от стратегическа важност за безопасността на
движението, каза депутатът от РБ. Предложените от Министерския съвет промени на Закона за движение по пътищата имат за цел да предпазят гражданите. Това коментира за телевизия Европа народният представител от РБ и заместник-председател на "Движение България на гражданите" Настимир Ананиев.

За феновете на така наречените гонки трябва да има специално обособени места, където те да могат да практикуват този спорт, без да застрашават гражданите, каза Настимир Ананиев, който е и член на транспортната комисия в Парламента. Предложеното наказание за участниците и организаторите на гонки е лишаване от свобода и сваляне на табелите на автомобила до заплащането на глобата, но тепърва предстои обсъждане на проекта, уточни той.

Според Настимир Ананиев трябва да се мисли в посока решаване на проблема и регламентиране на конкретни полигони и писти, където могат да се извършват такива състезания, а не просто санкциониране на участниците, като той беше категоричен, че трябва да има стриктни правила, в рамките на закона, за участниците и организаторите.

Във връзка с тежката катастрофа в тунела Витиня, Ананиев заяви, че ще трябва да се потърси механизъм за увеличаване броя на камерите по пътищата. Според него транспортната мрежа в страната ще стане много по-сигурна, ако има повече камери.Той предложи в стратегическите обекти да има видео наблюдение, което да записва действията на всички участници в движението. Освен безразсъдните шофьори, на камерите могат да се запишат и нарушения, за които дори не предполагаме като разливане на масло например, каза Ананиев, като добави, че записващите устройства биха помогнали на КАТ и разследващите органи лесно да определят виновника за произшествията. На основание/ на записите на записващите устройства те ще могат да бъдат глобявани по пощата чрез изпращане на снимка и тази мярка ще има превантивна функция, се аргументира още Ананиев.

Въпреки, че парламентът в момента не работи, народният представител съобщи, че провежда работни срещи със специалисти по пътна сигурност, за да се стигне до възможните решения на проблема с мерките против пътните нарушители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай