136 натискани за ДОСТ като при възродителния процес

136 натискани за ДОСТ като при възродителния процес | StandartNews.com

Емироглу има връзка с основаването на партията на Местан, каза журналистът Илхан Андай

Безпрецедентен натиск спрямо 136 ключови фигури от ДПС е оказан от хора на Лютви Местан. Това разкри в студиото на Нова
телевизия журналистът Илхан Андай, собственик на сайта rodopi24.

"Тези хора от 136-те изживяват един момент като при Възродителния процес, когато им звъняха насилствено да си сменят имената", каза Андай. По думите му целта е те да влязат в бъдещата партия на изключения от ДПС бивш председател на Движението - ДОСТ.

"В първите дни, когато Местан напусна около него гравитираха мюфтии. Местан няма тази визия да спечели хората, но зад него е Ердоган, с много ресурс и подготвени кадри за партийно строителство", коментира още Андай.

Той поясни, че списъкът от 136-те души от елита на ДПС е изготвен от "хората на Местан в първите дни на събитията след 17 декември". Лидери на изселническите организации са подложили под натиск членовете на ДПС за преминаване в ДОСТ. Казвано им е "забравете, че ще минавате от Капъкуле нататък", даде пример Андай. По думите му при някои от тях имало заплахи и от рода на "имаш деца, роднини", както и стари компромати за "имоти и платена любов", които можело сега да бъдат изкарани в турските медии като скандал.

Решението за изгонването на Угур Емироглу вероятно има връзка с основаването на новата партия на Местан. Външно министерство най-вероятно е получило тревожни данни за дейността на Емироглу и затова е предприело тези действия, коментира още главният редактор на 24rodopi.

"Предполагам, че Емироглу е заявявал и заплашвал членове на ДПС да подкрепят Местан. На неговото изгонване от България, вече има реципрочни действия. Нашият генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов също е обявен за персона нон грата. Той не е обвинен в нищо, просто се действа реципрочно", заключи Андай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай