Зловещо! Разпределяли дела от екзотични острови

Дело за шпионаж дадено на конкретен съдия

Зловещо! Разпределяли дела от екзотични острови | StandartNews.com

Дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия. Това е станало от IP адрес, който е извън България. Други дела пък са разпределяни от екзотични острови и странни места. Това е причината правосъдният министър Данаил Кирилов да свика заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април. В дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев с тежки въпроси към Калпакчиев и Хр. Иванов

Скандалът тече от края на миналата седмица, главния прокурор Иван Гешев сравни пробива в системата, която действа от 5 години, с коронавирус. Сякаш България изобщо не е имала правосъдие, каза Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев заговори за коронавирус в съдебната система

Одитен доклад доказа, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

ВИЖ ОЩЕ: Разследват злоупотреби при разпределението на дела

"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места", обясни Кирилов.

ВИЖ ОЩЕ: Случайното разпределение на дела може се манипулира

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

"Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това", обясни още той.

Министър Кирилов ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата. "Да бъде и надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни", иска правосъдният министър.

Според Кирилов до въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай