Въвеждат 11 нови пътни знака

Предлагат се нови знаци от група "Край на задължителен път само за велосипедисти"

Въвеждат 11 нови пътни знака | StandartNews.com

Единадесет нови пътни знака ще помагат на участниците в движението и ще подобряват пътната безопасност в страната. Въвеждането им е залегнало в проект за промяна на Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи по указание на Върховната административна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. 

Нормативният акт, който урежда вида, реда и правилата за използване на видовете пътни знаци, както и знаците с променящи се съобщения (ПЗПС) и другите средства за сигнализиране на пътищата, отворени за обществено ползване, е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства.

Предлагат се нови знаци от група "Г" - Г14б "Край на задължителен път само за велосипедисти", Г15б "Край на задължителен път само за пешеходци" и Г16б "Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение". С тях ще се обозначава краят на действие на пътните знаци Г14а "Задължителен път само за велосипедисти", Г15а "Задължителен път само за пешеходци" и Г16а "Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение".

Нови пътни табели ще има и в групата знаци за платена зона. Освен това се въвежда нов знак - Д17а "Изкуствена неравност", който ще указва точното местоположение на изкуствената неравност на платното за движение. С нови указателни табели - Д28 "Споделена зона за движение с ограничение на скоростта" и Д29 "Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта", ще се обозначава начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението. Предлага се и знак - Д30 "Паркирай и пътувай", който ще сигнализира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на обществения транспорт.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група "Ж", които ще се използват за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Наредбата предвижда и промяна във визуализацията на някои информационни табели. Така например се определя нова визуализация на пътен знак Д20 "Платен паркинг", който ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Определят се и пътни знаци, които се използват за сигнализиране на пътен участък, в който се движат водачи на индивидуално електрическо превозно средство. Така знак А20 "Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство" ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение. Пътен знак В9 "Забранено за велосипедисти" пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство.

Залегнали са и промени, които обвързват електронните знаци с променливи съобщения с изискванията на стандарта БДС EN 12966 "Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с променящи се съобщения" и въвеждат функциите и визуализацията на знаците.

Една от целите на промените в наредбата е уеднаквяване на изискванията с разпоредби на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея, чрез което ще се унифицират знаците в държавите от ЕС. Очаква се постигането на по-добра информираност на водачите при промяна на средата, в която се движат, прецизират се текстове и значения и се осигурява кореспонденция с други нормативни актове с цел отстраняване на несъответствия и уточняване на съществуващи изисквания, нееднозначно тълкувани и прилагани в проектантската практика. Очаква се с тях да се подобри качеството на действащата сигнализация по пътищата и улиците, информирането на участниците в движението и по-специално на уязвимите участници - велосипедистите и пешеходците. Ще се уеднакви и проектантската практика, с което ще се постигне повишаване на безопасността на движението по пътищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай