Времето откачи! Снегорини в Германия, сняг в Италия, кошмар у нас

Невиждани катаклизми в Европа

Времето откачи! Снегорини в Германия, сняг в Италия, кошмар у нас | StandartNews.com

Времето напълно откачи. До часове се чакат невиждани за лятото промени. Те вече започнаха.

Хората в германския град Ройтлинген, провинция Баден-Вюртемберг видяха снегорини по улиците. Машините трябваше да разчистят ледените късове, покрили земята само за няколко минути при интензивната градушка, която се изсипа от небето.

Фотографии показват улиците, които са напълно бели и покрити с ледени топчета. На места ледената покривка достига до 30 см според местните власти.

Отводнителната система на града е била блокирана от падналия град, наводнени са паркинги и мазета. Нивото на река Ехаз, която минава през града, се е повишило с 1,50 м за пет минути. За кратко време реката е излязла от коритото си, но без да причини значими щети

Опасно време очаква цяла България в неделя след поредицата горещи дни в началото на август. Но не заради поредните екстремни температури, а заради обилни дъждове.

В същото време над Европа вилнее циклонът "Цирцея", който върна снега на връх Мармолада, в Северна Италия.

За утре у нас е обявен жълт код за цялата страна за интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. От НИМХ предупреждават и за условия за градушки на много места.

Очаква се рязко понижение на температурите в Западна България, където в неделя максималните ще бъдат 25-27 градуса при стойности с 10 градуса нагоре днес.

От Планинската спасителна служба предупредиха, че застудяването ще се усети по-рано и по-силно в планините, за което туристите трябва да бъдат подготвени.

В столицата, както и в областите София, Кюстендил и Перник се очаква гръмотевичните бури да започнат още тази вечер. Повишен е и рискът от градушки.

В Централна и Южна Европа лошото време вече нанесе щети и създава рискове за хората.

Поройни дъждове предизвикаха истински потопи в Словения в последните дни. Прекъснато е електричеството, блокирани са пътища, хеликоптери евакуират хората в засегнатите райони. Спасителните служби призоваха хората да ги подпомогнат с осигуряването на надуваеми лодки.

От Министерството на външните работи разпространиха днес предупреждение към всички българи, които планират през следващите дни да пътуват натам - да проверяват редовно ситуацията в страната и пътните условия, тъй като те може да се влошат много бързо, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай