Влизаме в болница с пръстов отпечатък (ОБЗОР)

Влизаме в болница с  пръстов отпечатък (ОБЗОР) | StandartNews.com

Догодина пациентите ще влизат в болница само с пръстов отпечатък. Това заяви здравният министър Петър Москов пред Нова тв вчера. Депутатите от управляващото мнозинство обаче не одобриха идеята му.

"Предвижваме в края на януари в българските болници задължително да въведем персонален пръстов идентификат на всеки един здравноосигурен", каза министърът. Според него целта на мярката е да се намалят ненужните хоспитализации и харченето на публичен ресурс. Със същите аргументи в началото на тази година властта принуди болниците да въведат електронни четци на личните карти на хората. Оказа се, че те не вършат работа, тъй като могат лесно да бъдат излъгани. Не е ясно колко ще струват четците за пръстовите отпечатъци на болниците. С тях ще трябва да се снабдят и аптеките, които работят със здравната каса. Причината е, че безплатните лекарства също ще се дават само срещу пръстов отпечатък.

Депутатите обаче не харесаха идеята на Москов. Как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни, попита Даниела Дариткова от ГЕРБ. Според нея трябва да се върви към една добра информационна система на касата. Повечето колеги от нашата група сме против взимането на пръстови отпечатъци при постъпване в болница, коментира и доц. Димитър Шишков от РБ. Според него това ще натовари финансово болниците. Пръстовият отпечатък не е единствената мярка, която трябва да подобри контрола и харченето на обществените пари според здравния министър.
"За да имаме пари в нашата здравноосигурителна каса, трябва да има приватизация", каза Москов. Това не е първият път, в който министърът иска да продаде държавните болници. Само преди месец министерството подготви законодателни промени за приватизация на държавните клиники. Депутатите обаче ги спряха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай