Властта на марионетките

Блогъри са новите бухалки за политически рекет

Властта на марионетките | StandartNews.com

Медийната манипулация не е проста работа. Иска мозъчен тръст, продухани медийни канали и сериозни финансови средства. Навремето с подобна дейност се занимаваше Шести отдел на Държавна сигурност. Сега машината за клевети и дезинформации е в ръцете на блогърите и техните протестни мрежи, които гръмко се титулуват журналисти.

Като лицето А.Г. (45 г.) и прилежащата му команда, сред които се забелязва една политоложка със странно поведение и някакви репортери с мижаво кариерно развитие, нарекли се гръмко "Протестна мрежа".

 

Същата групичка вдигна медийна пушилка около едно писмо с неясно съдържание, внесено в Главна прокуратура и адресирано до един куп официални лица в Брюксел и Вашингтон, изпъстрено с интернет клюки и прочие недоказани клевети срещу депутата Делян Пеевски, председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и новия политик Николай Бареков.

 

"Протестна мрежа" се е амбицирала да докаже, че горепосочените имена са оплетени в "оперативна престъпна група". Твърденията им са в разрез с основното правило - невинен до доказване на противното, който е и основен принцип на демократичния правов ред.

 

Отделно подобни недоказани с документи атаки се водят престъпление срещу съдебната система и за тях има предвидени до 10 години затвор.
Но причината тия доноси да попадат в Главна прокуратура и съответните посолства в София е именно безнаказаността на техните автори.

 

Най-вероятно прокуратурата няма да открие нищо съществено в папките с доноси, но в посолствата на Брюксел и Вашингтон у нас ще им обърнат доста внимание. И после ще ги опишат в едни доклади, които от своя страна ще послужат за база за следващия мониторингов доклад за състоянието на корупцията у нас. И така

 

името на България отново ще бъде охулено

 

и оцапано с помията на такива донесения. Написани от някоя незнайна блогърска ръка в някоя задушна панелка.
Така скалъпеното текстче се превърта през куп сайтове, докато накрая цъфне в новините на услужливи телевизии и радия.

 

На подобен принцип се съчиняват и обвиненията като това на "Протестна мрежа", която някой във Фейсбук нарече "Гротескна мрежа", предвид конгломерата от блогъри, журналисти, политолози и социолози, обслужващи интересите на властови обръчи.

 

По-важното е да се разбере как се финансират подобни НПО, някои от тях бенефициенти дори на европрограми. За да се изясни какви точно политически мераци стоят зад техните активни мероприятия. Защото ако сега успеят атаките на подобни блогърски групи за натиск срещу "неудобни" бизнесмени, политици и банкери, тъкмо този факт ще ги вкара във властта утре. И всички ще им дишаме прахоляците.

 

Още по-лошото е, че подобни оперативни мероприятия разкалват политическия терен до неузнаваемост и отблъскват хората от демокрацията. Засилват крайния национализъм,

 

подхранват като оборска тор евроскептицизма

 

Да не говорим, че рушат най-важното - морала. А без общи споделени нравствени ценности няма нация, няма държава.
Плашеща е технологията, по която всеки може да бъде омаскарен по сценария, приложен от "Протестна мрежа". По същество тяхното гръмко огласено писмо е един най-елементарен донос, съставен по открити източници - предимно клевети, разпространявани в интернет, където - всички сме наясно, законът няма как да идентифицира и съответно потърси отговорност от авторите им.

 

Ако сега някой напише за вас нещо някъде из интернет, а тайфа бодри блогъри го прихванат, ще го препишат едно към едно, при това на лош български - в официално писмо до прокуратурата. Стига да съответства на интересите на спонсорите им.

 

Зад това твърдение няма да има абсолютно никакъв достоверен документ или пък оперативна полицейска информация, но пък по този начин всяка една клюка се официализира с вашето конкретно име. Може да ви е приписано всичко, дори че сте хермафродит и никой няма да държи сметка, че това може да стигне до ушите на вашите близки, на вашите деца.
На всичкото отгоре вие няма да можете да се защитите, няма да можете да заведете съдебно дело, защото преди всичко ще срещнете огромни трудности да идентифицирате кой стои зад тази атака всъщност. Но дори и да получите съдействие от службите и да откриете, кой използва конкретния IP адрес, пак няма да стигнете доникъде, независимо че за клевета и набеждаване се предвижда до 10 години лишаване от свобода.

 

И ако решите да правите политическа кариера, тази грозна манипулация ще се изправи като непреодолима сила на пътя ви.

 

Нищо че е анонимен донос, клюка, клевета, която ви набеждава в неща, които никога не сте извършили. Това е механизмът на медийния рекет.

 

По-лошото е, че родните медии безропотно оставят блогъри анонимници да си приписват званието журналист, за което се изисква най-малко да имаш висше образование и поне 3 години стаж. Гилдията спешно трябва да си върне черджето обратно под краката, най-безпардонно издърпано от блогърите. И най-вече - да се разграничи от подмяната на основните правила в професията. Иначе става съучастник в медийни манипулации и няма какво да се оплаква от спадащото доверие и свиващите се тиражи и рейтинги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай