Вижте ритоните на Божков

Обвиняемият бизнесмен притежава най-голямата колекция от антични предмети в света

Вижте ритоните на Божков | StandartNews.com

Васил Божков притежава най-голямата колекция от антични предмети не само в Европа, но и в света. Това заяви пред Лупа.бг най-големият траколог у нас проф. Иван Маразов,  който е част от управляваната от бизнесмена Фондация "Тракия". Само тракийските ритони са 20 – най-голямата колекция от ритони в света.

"Не знам за колко е купил златните ритони и другите древни артефакти, но действително предметите са много скъпи. В случая няма никакво значение каква е цената. За мен е важна културната ценност на тази колекция, а тя е много значителна, както за България, така и за световната наука", заяви още порфесорът. Самият Божков заяви в тв интервю, че една държава му предлагала 600  млн. евро за колекцията, защото искала да открие нов музей. Но тогава сбирката била по-малка. Най-вероятно сега цената й е поне двойна. Според Маразов колекцията не трябва да се иззема и пренася, защото някои от артефактите били много крехки.

ВИЖ ОЩЕ: Ритоните на Божков отиват в НИМ

Проф. Иван Маразов каза, че идеята на Васил Божков е била колекцията му да бъде достояние на всички хора. "Доколкото знам той започна да прави някакъв музей и ако колекцията беше изложена в музея щеше да има голям успех", добави изкуствоведът. Пред Лупа.бг той уточни, че от 4 години не е имал досег с античните предмети.

През 2011 г. обаче бе куратор на изложбата "Тракия и Древният свят – колекция Васил Божков“, подредена в залите на Националния исторически музей. Божков е направил и три изложби в чужбина – в Брюксел, Бон и Москва. В Националната галерия през 2018 г.бе представена и изложбата "Златното руно. Пътят на аргонавтите“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай