Вигенин да не тича пред Брюксел за Украйна

Бежанска вълна няма да има, но енергийната ни сигурност е застрашена, казва Янко Янков

Вигенин да не тича пред Брюксел за Украйна | StandartNews.com

Трябваше ли външният министър Кристиан Вигенин да посети Украйна без санкция на парламента? Защо БСП и ДПС критикуват дипломат номер 1 и какви са рисковете за България от кризата в Киев? С тези и още въпроси потърсихме Янко Янков, депутат от ДПС, председател на Комисията по отбрана и член на Комисията по външни работи в НС.


- Г-н Янков, има ли противоречие между БСП и ДПС по повод визитата на външния министър Кристиан Вигенин в Украйна?

 

- По принцип ние трябва да се отнасяме сериозно към всяко едно външно политическо действие на страната, особено на такова ниво - министър на външните работи. И всъщност коментарите от сряда не бяха израз на някакво противоречие, а на едно уточнение, че едно такова посещение може би трябваше да бъде наситено с повече съдържание и да бъде израз на една ясно изразена и одобрена политика от българските институции. Събитията в Украйна се отличават с няколко основни характеристики.

 

Всеки ден обстановката се променя и във вътрешнополитически план, но и като реакция на международната общност. Досега абсолютно единна позиция на Европейския съюз и на Съвета по сигурност ние не сме наблюдавали. Изпреварващи действия в нашата страна в някаква посока могат да ни навредят - трябва ясно и категорично да го кажем. И от гледна точка на националните интереси в тази посока трябва да бъдем изключително внимателни. На второ място събитията в Украйна се отличават с много мащабно влияние върху ЕС и върху цялата световна общност. Именно по тази причина досега нямаме единна позиция. Днес (б.а. вчера) заседава Съветът на НАТО в Брюксел, но предварителните информации, които дойдоха, показват отново, че ЕС няма единна позиция и трудно ще стигне до такава по въпросите за Украйна.

 

- Доколко кризата в Украйна може да засегне нашата страна?

 

- България може да бъде изключително много засегната, защото е съседна държава. Второ - имаме изключителна зависимост, толкова силна, че тя пряко кореспондира с националната сигурност на страната и може да има дългосрочни последици.

 

- И за съдбата на близо 300 000 българи, които живеят там.

 

- Това е другият голям въпрос. И от тази гледно точка, тъй като става дума за изключително стратегически интереси за България, отговорността за политиката по отношение на Украйна трябва да бъде поета от всички български институции. Тя не може да бъде реализирана конюнктурно или самостоятелно или някакси несериозно бих казал.

 

- Посещението на министъра не е сериозно?

 

- За посещението на министъра ние научихме от медиите. То беше презентирано като факт, че той е представител едва ли не на Европейския съюз.

 

- Но премиерът Орешарски каза "аз му дадох мандат".

 

- Да, премиерът Орешарски го каза после. Това беше факт. Премиерът пое отговорността, което показва, че в крайна сметка министърът е имал ясна задача и функции, които трябва да реализира. Те са били свързани в оперативен порядък със статута на българите в Украйна, които са едно сериозно малцинство над 250 000. Но нали разбирате, че трудно може посещението на един министър да бъде затворено само в едни такива рамки. Затова бяха именно и критичните ни бележки. И в комисията предстои изслушване на министър Вигенин.

 

Ние трябва напълно да се запознаем с всичко онова, което е свършил в Украйна. Когато споменах за динамиката, ясно е, че има взаимно отричащи се събития в Украйна. И по отношение на снайперистите, по отношение на статута на сегашната власт на Украйна. Да, премиерът е абсолютно прав - парламентът е легитимен, но там става въпрос за президент, става въпрос за начина, по който всъщност беше формирана новата власт. От една страна, не може да има такова отношение към протестиращи, не може да има такова потушаване на обществено недоволство по никакъв начин. И ние трябва да го заявим категорично като наша позиция. В случая става дума за европейски и световни ценности, това са цивилизационни принципи в съвременните държави. Но от друга страна - не може по такъв начин да се взема власт. какво би се случило, ако противниците на тази власт тръгнат по същия път да превземат? Нали разбирате?

 

- Смятате ли, че трябва да има международно разследване за жертвите на Майдана?

 

- По принцип - да. Трябва да стане ясно кой е причинил смъртта на тези хора. Какви са били мотивите му. Защото вижте в Европа има много често протести по различни поводи. Такова отношение към протестиращите е недопустимо! По никакъв начин! Не може една агресия да бъде подменяна с друга. На всяка агресия отговорът е агресия. И ако международната общност има някаква роля, то тя трябва да бъде във възможността да осигури устойчива демокрация в Украйна чрез диалога. Чрез разговор между отделните страни. Украйна е мултиетническа държава, много, много свързана с Русия - икономически, емоционално. Разбира се, всичко това трябва да бъде отчитано в интерес на Украйна като държава.

 

- Прогнозата ви? Възможните сценарии за излизане от кризата?

 

- За съжаление много е вероятно Украйна да бъде разделена. Не трябваше да се стига дотук, защото практиката показва, че ако в една държава се намесят външни фактори, за да осигуряват мира, устойчивост на институциите, на властта, първо, това продължава изключително дълго време. И второ - невинаги завършва в полза на самата държава и като територия, и като население. Ето вижте процесите, които наблюдавахме - навсякъде, където се е налагала намеса на международната общност - Ирак, Либия, Сирия, Египет. Много е важно, вече имаме доста примери в тази посока, Украйна сама да намери своя път съобразно интересите на народа си, а не на някаква част от него. Механизмите, които ще се използват, да предизвикат уважение от международната общност. Защото в момента и международната общност е поставена на изпитание да избира как да постъпи. Ето, виждаме колко сериозно могат да бъдат нарушени интересите на всички европейски страни от този конфликт.

 

- Какви са най-големите рискове за България?

 

- Рисковете за България са изключителни сериозни най-вече в областта на енергийната сигурност. Ние сме изключително зависими от Русия, от Украйна. И от тази гледна точка много навременни, точни и правилни са мерките на правителството за спешно търсене на възможности за диверсификация на доставките. Но между нас казано, това трябваше да започне много по-отдавна. За съжаление в България сме много повече хора на думите, отколкото на делата. Много ясно беше още преди доста години, че един от елементите за гарантиране на националната ни сигурност трябваше да бъде диверсификацията - изграждане на нови транспортни връзки за доставка на енергийни източници. Иначе за няколко дни България може да бъде срината като икономика, да се предизвикат изключително сериозни социални, икономически и политически сътресения. Ние и без това имаме изключително сериозни проблеми - само това ни трябва в момента.

 

- Споделяте ли изказаните мнения от последните часове, че кризата в Украйна поставя под съмнение и бъдещето на проекта "Южен поток"?

 

- Вижте, това са стратегически проекти и поставянето на "Южен поток" под въпрос е малко преекспониране на заплахата. Едва ли. Лидерите на големите страни като САЩ и Русия са наясно с границите, до които могат да достигнат. Много често се играе по нервите на противника, но има граница, която никога няма да бъде прекрачена, убеден съм в това.

 

- Значи, според вас, наблюдаваме "дрънкане на оръжия"?

 

- В крайна сметка има принцип, до който съвременното човечество е достигнало. Даже понякога аз не мога да си обясня причините как е достигнато, защото вижте какво стана със Съветския съюз, с Варшавския договор, от друга страна, вижте какво става в Съединените щати. Налагат се нови, цивилизационни ценности, с които хората са длъжни да се съобразяват. Така че манифестирането на държавните интереси ще бъдат донякъде. Оттам нататък ще се стигне до споразумение, убеден съм в това! Убеден съм, че няма да има бежанска вълна насам.

 

Реален, мащабен конфликт в Украйна няма да има, но въпросът е в условията на тази бъркотия, която се създаде, България да не губи позиции, да не губи партньори, да не губи възможности, а да ги увеличава. Това е изключително важно. И затова смятам, че имаме предпоставки в тази посока. Вчера и президентът, и премиерът, дадоха ясни послания. Предполагам, че до дни и парламентът ще се произнесе, вече има внесени декларации. Нашето разбиране като партия е, че ние няма да внасяме декларация. Ние ще търсим максимален консенсус за становище на парламента, което да бъде пряко свързано със стратегическите интереси на България и със статута на българите в Украйна. Но тук искам да кажа, че ние имаме специфична позиция по този въпрос. Че каквото е отношението на българските власти към българите в Украйна, трябва да бъде същото и към малцинствата в България. Ето, вижте как се получава - не трябва да правим на другите това, което не искаме да правят на нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай