В търсене на енергийния баланс

България има уникален шанс да спечели от пъзела с "Козлодуй" и "Белене"

В търсене на енергийния баланс | StandartNews.com

Не знам защо трябва да смятаме, че енергийните проекти, които в момента се реализират или подготвят, водят до разединение. Това може и да е форма за обединение. Понеже един от въпросите е дали да се състоят двата проекта - за АЕЦ "Белене" с руските реактори и за АЕЦ "Козлодуй" с американски реактор за 7-ми блок. Те очевидно ще се състоят, само че "Белене" е в значително по-напреднала фаза. Освен това трябва да се наблюдава и това, което се случва около нас. В сряда Унгария сключи споразумение за 18,5 млрд. долара, с които да построят два руски реактора по 1200 мегавата. А "Белене" като проект при тези фиксирани първоначално 6,3 млрд. евро обща цена, което излиза около 10 млрд. долара, е една доста приемлива цена. Освен това чисто формално, при положение, че проектът не се продължи, 1.4 млрд. евро стоят в пасивите на НЕК. И те няма да бъдат покрити с нищо. Освен това аз лично не съм оптимист за резултатите от арбитражното дело. И е възможно руснаците да ни задължат с още 1 млрд. и нещо в евро и се появява отрицателен баланс. Ако проектът се продължи, както вече има заявен инвестиционен интерес и някой изкупи проекта с правото на строеж, площадката и пр., тези 1.4 млрд. евро ще се върнат, претенцията на руснаците ще отпадне и фактически след време ще имаме една централа, която ще дава на сравнително поносима цена електроенергия, ще плаща данъци, ще бъдат ангажирани хора и т.н. Едновременно с това започват и процедурите за 7-ми блок. Което от политическа гледна точка е балансиране на интересите. Непрекъснато се слагаха определени спирачки докато българската страна не прие американския реактор. Това все още не е окончателно решение на държавата, но упорито се върви към изграждането на 7-ми реактор с щатската технология. Значи тук има определен баланс на интересите между САЩ и Русия. От друга страна и "Южен поток" напредва. Така че от политическа гледна точка ключовата дума е баланс на интересите.

Ако бяха останали само едностранно проектите от руска страна, ние щяхме да сме под непрекъсната атака не само от САЩ, но и от Еврокомисията. А в момента тя просто се възползва от ситуацията, че Русия дълбоко нагази в инвестиционния процес на "Южен поток", Брюксел нанася точния удар и ще получи като безплатна добавка проекта "Набуко", само че в рамките на свободния капацитет на "Южен поток". Аз не виждам драма във всичко това, но в България всичко се хиперболизира, чисто по нашенски. А иначе като цяло държавата ще спечели от всички проекти. Всички проекти обаче са силно модулирани геополитически. И за непосветения наблюдател вече е ясно, че какво се случва в родната енергетика не се решава в България. Особено за газопровода. Но и по света е така. Някой е решил, че тези тръби трябва да минат през нас и ние просто трябва да съдействаме. Защото това увеличава и коефициента на национална сигурност. Естествено за 7-ми блок американците веднага ще сложат и противоракетен чадър. Руснаците, може да звучи смешно, но е точно така, няма да имат ответен ракетен удар върху собствените си реактори на територията на "Козлодуй". Ако случайно има терористична заплаха, защото тя е по-вероятна за "Южен поток" и въобще за газопроводите в бъдеще, ние естествено ще можем да разчитаме и на помощ отвън, за да гарантираме националната си сигурност.

От своя страна тази геополитика влияе и на политическата обстановка вътре в България. Съвсем очевидно е, че има лобита. И те не могат да постигнат голямата истина от теорията на игрите да се търси равновесие между двете страни. Нашите играят със старата версия на теория на игрите - т.е. ако единият спечели, другият губи и обратно. Джон Наш, който е Нобелов лауреат през 1994 г., е автор на модерната теория на игрите. И той казва, че в една игра с некоалиционен участник, т.е. противник, ако вие играете от позицията на егоист, теоретически ще получите по-малко. Но, ако частично отчетете интереса и на другата страна, ще получите на финала повече. Общо взето нашата политическа класа продължава да работи по остарелия модел на теорията на игрите. И това е контра продуктивно. А енергетиката се нуждае от консенсус. Имаме всичките икономически, социални и геополитически предпоставки това да се случи. Просто нашата политическа класа следва да се ограмоти научно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай