УНСС си иска спешно парите от държавата

Не било получено обещаното финансиране по 2,5 млн. лева за 2017, 2018 и 2019 г.

УНСС си иска спешно парите от държавата | StandartNews.com

Ръководството на УНСС се надява, че обещаните от държавата пари за строителството на нов учебен корпус ще бъдат осигурени възможно най-бързо. От университета обявиха, че са заплашени от реален фалит заради неполучените средства.

Обещаните пари, които държавата е трябвало да даде на вуза, са около 7,5 милиона лева – по 2,5 милиона за всяка година, откакто се изгражда крилото. Проектът е съфинансиран и с европейски средства, които са 4,5 милиона, получени предварително.

„Едва ли държавата ще остави най-големия си университет да фалира. Истината е, че не сме получили обещаното от държавата финансиране по 2,5 млн. лева за 2017, 2018 и 2019 г. Това са парите, заради които могат да ни запорират сметките”, обясни пред бТВ ректорът проф. Стати Статев.

По думите му решението е колкото се може по-бързо – тази или другата седмица, парите да бъдат осигурени, на база на което да се поиска удължение на договора, за да не загубим онези 4,5 милиона безвъзмездна помощ, върху които държавата ще трябва да плати и лихвите. „После тези средства ще бъдат взети от джобовете на българските данъкоплатци, защото тази сграда трябва да бъде завършена и ще бъде”, посочи ректорът.

От финансовото министерство вече обясниха, че не са отказали този ангажимент и парите ще бъдат дадени, но в края на проекта.

Според проф. Статев обаче това не е първоначалният ангажимент. „Така е подписан договорът – че ще бъдат осигурявани чрез Министерството на образованието и науката по 2,5 милиона за всяка от годините. Досега не е получена стотинка, нямаме отговор на нито едно писмо. Тоест неизпълнението на този ангажимент води до провал на проекта и загуба на европейските пари”, подчерта той.

„Надяваме се на мъдро решение от страна на българското правителство за осигуряване на средствата и действия от страна на МРРБ за удължаване на срока на проекта, за да може да не бъдат загубени европейските пари”, отбеляза ректорът.

Председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков, изтъкна, че в УНСС се обучават над 22 000 студенти и има около 1000 души преподавателски състав. „Ние сме най-големият икономически университет в България и имаме нужда да се развиваме”, изтъкна той.

От ръководството на УНСС са извикани на разговори в Министерския съвет днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай