Събота,

Трафик на органи дава на пациента липсващото у нас

От: Рачо Рачев -
Трафик на органи дава на пациента липсващото у нас
A
A
A

Пет ареста бяха извършени, след като полицията в Турция разкри канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си.

Това отново повдига въпроса за донорството и проблемите, пред които се изправят у нас и лекари, и пациенти. В случая комерсиалното в действието на тези хора в целия канал е водещо, но първопричината е решаването на проблема за пациента, което по различни причини в нашата страна не може да стане, каза пред БНТ проф. Емил Паскалев, началник на клиниката по нефрология и трансплантации към "Александровска болница".

По думите му, кръстосаното донорство не може да е единствената причина за повишения интерес към трансплантации в съседната ни страна. "Кръстосаното донорство е поставено като законова промяна, която според мен ще е на лице, така че отпада тази проблематика", обясни специалистът.

Проф. Паскалев е категоричен, че липсващата документация за трансплантираните пациенти в Турция създава големи трудности при последващото им наблюдение след това, което извършват българските лекари.

"Когато осъществят оперативната интервенция, след известен период от време пациентите се завръщат в България, защото трябва да се продължи тяхното наблюдение и това като неточност в медицинската документация създава много големи проблеми. Винаги се стремим и работим с тях като високорискови пациенти, защото голяма част от данните за тях, ние не знаем", описа положението Паскалев.

Само три страни в Европа постигат положителни резултати по отношение на донорството, а другите европейски страни отчитат, че е необходимо да има промени, които да дадат по-широк мащаб на донорството, обясни проф. Паскалев.

"Това е процес, който изисква дълго време да се работи и да се популяризира. Смятам, че в това отношение у нас има напредък. През последните месеци донорството се случва една идея по-често от преди, но наистина трябва да бъде доста повече, отколкото е сега", обясни той.

Проф. Паскалев допълни още, че каналът за трафик на органи е само с живи донори, тъй като в Турция не се правят трупни трансплантации на чужди граждани.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички