Строят Южната дъга на София през 2020 година

Уреждат се последните отношения и дела със собственици на земя в района

Строят Южната дъга на София през 2020 година | StandartNews.com

Разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от жилищен квартал „Младост“ до автомагистрала „Тракия“ реално би могло да започне до края на тази година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол днес.

Агенция „Пътна инфраструктура“ провежда необходимите по реда на закона процедури за имотите, които попадат в обхвата на близо 6-километровото трасе от Южната дъга. Поетапно, след влизането в сила на отчуждителния акт, държавата ще придобива собственост върху засегнатите имоти и части от имоти – частна собственост. Така би могло да се осигурява и разрешение за строеж. Към момента има образувани над 69 съдебни производства пред Административен съд София-град, срещу размера на постановеното обезщетение.

Министър Аврамова благодари на депутатите за положените усилия, в резултат на които в кратки срокове бяха приети промените в Закона за държавната собственост. Чрез тях се облекчават процедурите за отчуждаване на имоти за държавни нужди.

За имотите, фигуриращи в регистрите като общинска собственост, и за тези, за които са осигурени документи, показващи, че са собственост на Столична община, е поискано от Столичен общински съвет безвъзмездното прехвърляне на собствеността в полза на държавата. Очаква се решение, което ще бъде последвано от сключване на договор за дарение на имоти между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община.

Предстои подписване на договор с избрания изпълнител на проектирането и строителството на трасето. В участъка с дължина 5,8 км ще се инвестират близо 119 млн. лв. без ДДС, с които ще бъдат изградени две ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, локални платна, разделителна ивица между локалите и директното трасе и тротоари. Пешеходното пресичане ще се осъществява чрез три надлеза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай