Спешно към Страсбург! Наши историци ще бранят позицията ни за С Македония

Проф. Овчаров подчерта, че отиват с позицията на българската наука и всичко е на тяхна страна

Спешно към Страсбург! Наши историци ще бранят позицията ни за С Македония | StandartNews.com

Историци и филолози от Национален кръг "За Македония" заминават спешно за Страсбург, където ще убеждават депутатите от Европейския парламент в правотата на българската кауза в спора между Република България и Република Северна Македония.

"Това пътуване е много закъсняло. Аз от две години пледирам за това да тръгнем с проф. Пламен Павлов и проф. Ана Кочева в европейските столици и да убеждаваме. Преди две години беше друго, когато се раждаше този спор. Сега този спор е буквално като един цирей - всеки момент ще се спука и затова, макар и късно, е добре да го направим", заяви археологът проф. Николай Овчаров в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че отиват с позицията на българската наука и всичко е на тяхна страна. Гостът припомни, че няма нито един извор от Средновековието или Възраждането до 1944 г., в който да се говори за съществуването на македонска нация. Археологът обясни, че признават македонската нация, защото е реален факт.

По думите му България прави огромен компромис - ние признаваме македонската идентичност, а техният ще бъде да признаят българската история до 1944 година. 

"България не иска кой знае какво необичайно от Република Северна Македония. Има няколко съвсем ясни неща, от които Северна Македония трябва да се откаже. На първо място това е езикът на омразата, манипулациите и фалшификациите. От друга страна, не можем да пренебрегнем десетките, дори стотиците хиляди хора, които имат българско самосъзнание. Крайно време е да се каже ясно и категорично на европейските депутати, на всички институции в Брюксел и Страсбург, че истината е една и тя не може да бъде потъпкана, тъй като това е в противоречие със самите европейски общочовечни ценности", каза историкът проф. Пламен Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че са се събрали като обществена неправителствена платформа, която не е свързана с политически сили, за да изразят отношението на българската наука към една важна тема. Според него не може да се отказваме от нещо, което на практика е европейска ценност. 

"Това беше моята идея преди две години. Не толкова политическо говорене, а именно светът да види българската позиция. Северна Македония вкарва огромни средства в това отношение и затова се чува толкова и гласът ѝ. Освен че ще говорим, отиваме и с един меморандум, който ще бъде обявен днес. Това е меморандум, в който всички тези неща са казани. Освен това носим и книгите на БАН на английски език, които са посветени на езика и македонската идентичност", изтъкна проф. Овчаров.

Той обърна внимание, че искат да окажат натиск върху българската страна, защото нашето правителство има доста колеблива позиция. Гостът реагира остро на това френският президент Макрон да стане гарант за влизането на РСМ в ЕС. Проф. Овчаров настоя, че това не е сериозно и си има правила и закони, по които се влиза в ЕС.

Археологът отбеляза, че в историческата комисията по спорните въпроси членуват от българска страна прекрасни учени и дипломати. Според него тази комисия е параван, а всичко е направено, за да се тупка топката. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай