Спасиха дете с уникална операция в "Пирогов"

Спасиха дете с уникална операция в "Пирогов" | StandartNews.com

Лекарите в "Пирогов" са спасили 5-годишно момиченце с уникална операция. Малката Мария има увреждане на гръдния кош и сърцето й било защитено само от кожа и мускулатура от външната среда.

Самата операция е била на 27 януари.

Всеки човек има 24 ребра, разпределени по 12 от всяка страна. При Мария има проблем с гръдния кош – в лявата половина на гръдния кош, три от ребрата са слепени, а на останалите ребра липсват краищата, които са към гръдната кост, разказват лекарите, цитирани от БГНЕС.

"Когато лекарите преглеждат детето се вижда как сърчицето му пулсира. Единствено има кожа и мускулатура между външната среда и сърцето", каза д-р Атанас Кацаров. Родители били при няколко лекари в търсене на помощ, случаят е уникален. " До момента няма колеги, които да са се сблъскали с това", обяснява д-р Кацаров.

Лекарите са изправили изкривяването на гръбначния стълб. Те са поставили на момиченцето допълнителен външен корсет. Така няколко дни след операцията детето вече играе пълноценно.

Детето е от Панагюрище. То ще навърши 5 години през март, но родителите му разбират за проблема, когато е на около една година, но всички лекари казвали, че не може нищо да се направи. Майката вижда репортаж по телевизията и отива в "Пирогов". Медиците установяват освен липсващи, че има и сраснали ребра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай