Sony се отказа от персоналните компютри

Sony се отказа от персоналните компютри | StandartNews.com

Токио. Sony Corp активизира усилията си да реструктурира нерентабилните си подразделения за електроника, като се отказа от производството на персонални компютри и раздели своето TV подразделение в отделна единица, като предупреди, че очаква големи загуби тази година, предаде Ройтерс.

Компанията заяви, че подразделението VAIO, ще бъде продадено на инвестиционния фонд Japan Industrial Partners, който най-вероятно ще създаде отделна компания.

Sony предупреди също така, че вече очаква голяма загуба на годишна основа от 110 милиарда йени (810 милиона евро) вместо печалба от 30 милиарда йени заради слабите продажби на част от електроуредите й и разходите по преструктурирането. Компанията уточни, че предприетите мерки за реорганизация ще наложат съкращаването на 5000 работни места, от които 3500 в чужбина.

Макар че продажбите на японската компания в първите девет месеца нараснаха с 16% до 5,901 трилиона йени (44 милиарда евро), чистата печалба достигна 11,17 милиарда йени, а оперативните печалби се повишиха със 70% до 140 милиарда йени, тя признава, че все още се намира в труден етап, който изисква радикални мерки, включително продажба на отдела за настолни компютри.

Sony започна да предлага персонални компютри през 1996 г., като регистрира пик на продажбите от близо 9 милиона единици годишно преди няколко години. Но за счетоводната 2013 г. компанията прогнозира продажби от едва 5,80 милиона единици и тази дейност се оказва губеща. Sony е на 9-то място по производство на персонални компютри, но пазарният й дял е едва 1,9% за периода януари-септември, сочат данни на института IDC.

Повишаването на популярността на цифровите таблети и на смартфоните подкопа пазара на персонални компютри и тъй като конкуренцията е ожесточена, Sony не успява да задържи позициите си. Освен това от години отделът за телевизори не носи печалба, а това е огромен проблем за компанията, която обаче не може да се оттегли от този емблематичен за марката пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай