София е новата дигитална столица на ЕС

София е новата дигитална столица на ЕС  | StandartNews.com

Председателят на Комитета на регионите Марку Маркула заяви по време на откриването на фестивала Webit, че София е новата дигитална столица на Европейския съюз.

"Иновациите не са риск, рискът се състои в тяхната липса. Бъдещето на дигиталните технологии се гради тук, в София. Поздравявам ви от името на всички европейски градове, че вашата столица се превръща в място за стартиращи бизнеси и за обмяна на идеи и опит в сферата на технологиите", каза той, цитиран от kmeta.bg.

Събитието събира таланти от различни краища на света, а сред гостите са президентът Росен Плевнелиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Европейското бъдеще се създава с активната роля на градовете, които трябва да бъдат двигатели на иновациите. Така се създават искрите на напредъка, така се подобрява животът на хората. Става дума за промяна в мисленето, както си говорихме с президента Плевнелиев. Събития като този фестивал помагат за развитието на предприемаческия европейски дух", категоричен е Маркула и припомни, че Комитета на регионите е създаден, за да работи напредъкът на градовете и селата в Европа.

"Имаме над 700 членове от всички 28 държави членки. Важно е да издигнем глас, защото политиките, изработвани от ЕС, касаят пряко регионите. Освен това трябва да се борим за създаването на нови работни места за разрешаването на общите ни проблеми", завърши Марку Маркула.

"200 хил. евро ще получи най-добрата идея за иновации в рамките на фестивала Webit 2016 в София", обяви Пламен Русев, председател на фондация Webit. "София е новата столица на дигиталните пазари", заяви Русев.

Представители от над 250 компании присъстват на фестивала. "Даваме стипендии на иновативни идеи, всеки от вас може да говори с опитни мениджъри, създаваме работни места. Преди седмици анонсирахме награда-200 хил. евро в рамките на фестивала. Тя има за цел да покаже, че тук, в България, има много добре развита иновативна енергия", коментира още той.

Няколко български бизнесмени, сред които Васил Терзиев и Любомир Минчев, са събрали сумата за наградата. Победителят в състезанието ще получи приза си утре, на 20 април, след като се пребори за нея с конкурентите си. Президентството и Столична община подкрепят инициативата, както и десетки компании в сферата на иновациите.

"Ако искаме да живеем добре, трябва да направим следващата крачка-да овладеем дигиталната среда, огромното дигитално културно наследство, което Югоизточна Европа има. Трябва да направим повторим скока на Стефка Костадинова, който не е подобряван вече 28 години. Убеден съм, че България може да скочи толкова високо. Дигиталните технологии са бъдещето на Европа. Тя има нужда от нашите умения, знания и страст, за са направи скока. Искаме мястото, където живеем, да бъде възможно най-добро", добави Пламен Русев.

"4 300 участници от 74 държави, огромен брой инвеститори, лектори, предприемачи - млади и стари, заедно се събират днес в София, за да търсят нови възможности, проекти и перспективи", това каза президентът на България Росен Плевнелиев, по време на откриването. Според него, подобни събития, от такъв мащаб, през тази година в Европа ще има не повече от 5.

"Лидерите на новата икономика са днес тук. София за пореден път доказа, че е прекрасно място за правене на бизнес и предприемачество. 1 300 стартиращи компании днес и утре от на 40 държави ще се състезават в този фестивал", обясни президентът. По думите му, за тях София е мястото, където можеш да успееш и е път към бъдещето.

"Днес си даваме сметка, че София е не само център на активна и много добре развиваща се иновационна екосистема, днес България е председател на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа", каза той. И посочи, че има честта да бъде президент на държава, която председателства тази организация, в която са обединени 13 държави - 150 милиона жители на Балканите.

"Каквото днес кажем и идеите, които дебатираме, пътят, който насочим напред, то е определящо не само за милион и половина софиянци, 7 и половина милиона българи, а 150 милиона жители на Балканите", добави той. "България днес води на Балканите. Ние определям дневния ред, приоритетите на 47 държави членки от цяла Европа - 800 милиона жители. И София е в центъра на това. И да, ние сме амбициозни и имаме план. Резултатите започват да се виждат", подчерта президентът, цитиран от "Фокус".

Работим за развитие на иновациите в града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции.

"В рамките на тази година две водещи световни бизнес медии "Форбс" и "Файненшъл Таймс" публикуваха позитивни статии за потенциала на столицата на България да привлича предприемачи, които да развиват успешен бизнес тук", заяви още тя.

По думите й, наличието на финансови ресурси и фондове, както и традициите в областите на информатиката и инженерните науки, са сериозния капитал на София за превръщането й в център на иновативните дигитални технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай