Смях и сълзи с "Ревизор" във Варна

Стоян Радев и Михаил Мутафов си партнират с младите звезди на театъра

Смях и сълзи с "Ревизор" във Варна | StandartNews.com

Варна. Изумителна смесица от раболепие, корупция, низост, подлост, безхаберие и еснафщина се разигра на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" в събота вечер. Случи се в премиерата на пиесата "Ревизор" на Н. В. Гогол в интерпретацията на проф. Пламен Марков. В ролята на емблематичния градоначалник е носителят на "Икар" Стоян Радев.

"Стремим се да отдадем дължимото на яростта, която владее обществото, но и да я иронизираме. Постановката ни е заплашително актуална, но ние търсим в нея баланса на художествеността. В този смисъл нашият "Ревизор" е забавен, без да прилича на естрадните шоупрограми и без да прекрачва границите на добрия вкус и смисления смях. "На кого се смеете - на себе си смеете!" гласи и един от важните цитати в пиесата. Спектакълът е верен на духа на Гогол, но в интегралния текст съм си позволил да възстановя 3 сцени, които режисьорите обикновено махат, а на други места да направя съкращения. Взел съм също моменти от "Мъртви души" и "Женитба", които допълват характеристиката на персонажите в "Ревизор", слугата Мишка пък става слугинчето Мишка", обяснява режисьорът.

В спектакъла утвърдени актьори като Михаил Мутафов си партнират с младите Стефан Додуров, Леарт Докле, Антония Търпова и Николай Кенаров.

"Костюмите са решени изцяло в стилистиката на XIX век. Специално донесох от Англия книга, в която се описват старите технологии, по които накарах шивачките да работят. Комбинацията между тях и съвременни материи доведе до пластиката на костюмите, която исках да се получи", разказва сценографката Мира Каланова.

Музиката е на Калин Николов, а следващите представления са на 10 и 17 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай