След възмущение. Премахват временната арка в София

Организират публична дискусия. Вижте за какво?

След възмущение. Премахват временната арка в София | StandartNews.com

Столичната община ще премахне временната арка и ще организира публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство, съобщиха от общината, внасяйки разяснение по отношение на пространството пред храма "Св. Александър Невски", цитирани от БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Изчезна червеният килим от коледната украса. Мрежата жужи

Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма "Св. Александър Невски" в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото "Светлината в нас", уточняват от СО.

По думите им тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти. Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм, допълват от Столична община.

За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти, заявяват още от Столична община.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура" на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай