Шпионският скандал гърми! Натискът върху България е огромен

Лондон очаква службите на София да са по-активни и да действат за разкриване на случая

Шпионският скандал гърми! Натискът върху България е огромен | StandartNews.com

България е получила ясен сигнал от Великобритания, че Лондон очаква службите на София да са по-активни и да действат за разкриване кога и къде тези хора са вербувани и имали ли са дейности на българска територия. Това каза пред бТВ бившият военен министър Велизар Шаламанов във връзка с арестуваните на Острова трима българи за шпионаж.

„Не бива да се отклоняваме от темата, заради участието на Христо Грозев. Става въпрос за една неблагоприятна ситуация за България. Не става въпрос само за трима граждани, а за цялата българска общност“, посочи той.

По думите му е крайно необходимо да се разплете този случай, защото руските разузнавателни операции ще се засилват с усложняване на ситуацията в Черно море.

„Натискът върху България е огромен. Ако не бъдат постигнати резултати, това може да повлия е на нашето членство Шенген“, категоричен бе Шаламанов.

„Британските служби ще свършат своята работа. Но това отваря въпроса какво стана по съдебен път с разкритите шпиони в Дирекцията по планиране на отбраната в българското МО. Сигналът, които ни се дава от Великобритания е, че трябва да вземем мерки за руското влияние в институциите“, посочи той.

„Мен ме притеснява, че са участвали в организирането на избори зад граница. Притеснително, че поради липсва на капацитет на МВнР се набират хора зад граница, които не се проверяват при 90% от случаите“, каза от своя страна бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Избирателни секции се откриват в спортни зали, кафенета и подобни, които са под контрол на такива хора. Това означава, че когато има такива хора, които сътрудничат с руските служи, това е пряка намеса на Русия в изборните процеси на България. Според мен е възможно да е повлияно на резултати“, категоричен бе той.

„Със сигурност има още хора, които са замесени. Тук говорим само за една клетка  на една организация. Не мога да кажа дали са само българи, но със сигурност има препратки към България“, каза още Керемедчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай