Шофьорите на тръни. Кого няма да пускат в центъра на София

Въвеждат нискоемисионните зони в столицата

Шофьорите на тръни. Кого няма да пускат в центъра на София | StandartNews.com

Шофьорите са на тръни, след като стана ясно, че въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на София. Първата нискоемисионна зона се очаква да заработи в още в края на тази година. 

Предложенията къде точно да са нискоемисионните зони все още се обсъждат. 

Очаква се да са две - като тази в идеалния център да заработи през декември. Другата ще обхваща доста по-широк периметър, но от общината предвиждат гратисен период до 2025 година. Глобите ще са от 50 лева за физически лица до 200 лева за юридически. 

А санкции ще се налагат от началото на декември до края на февруари - в началото само за автомобили от първа еко категория.

Нискоемисионните зони ще са две. От декември се очаква да се забрани влизането на автомобили от първа еко категория в така наречения „Малък ринг”. От 2025-та година там се планира да не влизат и колите от втора еко категория. 

Другата зона се нарича „Голям ринг”. Тя обхваща по-широка територия и най-замърсяващите превозни средства няма да могат да минават през нея също от 2025-та. 

“Камерите са над 180. Идеята е тези камери да разчитат номерата на колите и съответно след справка да установяват коя екологична категория са”, обясни в ефира на Нова Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет. 

“Ще имат снимка на влизането в забранената зона в центъра на града и тъй като… са най-замърсяващите автомобили и не отговарят на допустимите екологични групи, съответно ще бъдат санкционирани. Редът е същият, както е при камерите за превишена скорост”, поясни той. 

След месец обществено обсъждане, предложенията ще влязат за дебат и гласуване в Столичния общински съвет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай