Семов: Главният прокурор да е смел професионалист

Главният прокурор има прекалено голяма власт за демократична държава, смята Семов

Семов: Главният прокурор да е смел професионалист | StandartNews.com

"Новият главен прокурор трябва да има мъжеството да преследва всеки провинил се властник и да прави всичко по закона. Новият главен прокурор трябва да е смел професионалист", препоръча конституционният съдия Атанас Семов в интервю за бТВ.

"Темата за главния прокурор е важна за всеки, защото той носи огромна власт. Има дори прекалено голяма власт за демократична държава", каза още Семов.

Има нещо странно в това, че човечеството върви във все по-голямо използване на машините, а ние сякаш бягаме. Това заяви професорът по право по темата за машинното гласуване. "В другите държави не се правят помени в Изборния кодекс всяка седмица и преди всеки избор. За местните избори ще е трудно да се ползва машинно гласуване", каза още юристът.

"Има десетки и стотици хартиени бюлетини, които също не са законни. Машинното гласуване носеше положителен обществен заряд, тъй като хората смятаха, че вотът няма да бъде манипулиран", казва Атанас Семов.

Днес фондацията на името на баща му връчва наградата "Проф. Марко Семов" на БАН. Наградата ще бъде връчена от президента Румен Радев от 18 часа в големия салон на Академията.

 „Това не е просто отбелязването на 80-годишнината от рождението на един български интелектуалец, който 12 години не е сред нас, а е един подходящ повод да направим едно тържество на духа. Наградата, която учредихме преди 12 години, е награда за ярко присъствие в духовния живот на нацията. Един народ без памет е народ без бъдеще. Ако не помниш достиженията и достойните личности на миналото си, ти си народ, който не може да отгледа нови достойни личности и да постигне нови достижения. Затова и тази година решихме наградата да бъде връчена на една институция и то на най-дълголетната и най-достолепната“, каза преди това пред БНР Атанас Семов.

По думите му гръбнакът на националното оцеляване е духовността. Според него българската национална духовност се крепи преди всичко на БАН, на Софийския университет и на читалищата. Това са трите основни прешлена в оцеляването на душевността ни като народ. А това, което се прави в БАН почти без финансиране и без държавна политика, почти без усещане за значим смисъл, е тих героизъм, смята Атанас Семов. Той допълни, че в същото време се произвежда много висока наука.

„Ние свикнахме, като народ, хоризонтът ни да се простира не няколко десетилетия напред, а няколко седмици напред. Сериозните народи не подскачат толкова лесно от единия тротоар на другия по своя път напред. Или предприемаш една сериозна политика, или не пипаш с лекота, защото това обезверява хората… Задължително трябва да изучаваме и разбираме националния си характер, за да можем да създаваме работещи закони“, коментира синът на проф. Марко Семов политическата ситуация у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай