Събират важни държавни агенции в една, дават я на министър

Начело може да застане министърът на електронното управление Божидар Божанов

Събират важни държавни агенции в една, дават я на министър | StandartNews.com

Управляващите готвят създаването на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са имотният и търговският, а вече има и съгласие кой ще застане начело на новата структура.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова да оглави новата агенция са се разбрали коалиционните партньори.

Идеята е била обсъждана на съвети на лидерско ниво, а законопроектът по учредяването й вече е внесен в Народното събрание.

В бъдещата Държавна агенция по вписванията влизат Имотният и Търговският регистър, кадастърът, БУЛСТАТ, регистрите на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, както и ГРАО. Те и сега са в ресора на Константинова като вицепремиер. В законопроекта е записано, че председателят ще се определя с решение на Министерския съвет и ще има мандат от 5 години.

Най-голяма съпротива е имало от Агенцията по вписвания, която сега е към Министерството на правосъдието, и от Агенцията по геодезия и картография, която сега е на подчинение на Министерството на регионалната развитие и благоустройството.

"Демократична България" са отстъпили пред "Продължаваме промяната" начело на новата мегаагенция да застане министърът на електронното управление Божидар Божанов.

От управляващата коалиция смятат, че окрупняването на масивите от данни ще доведе до по-лесна комуникация, а целта е в края на годината да заработи приложение за смартфон, което да направи услуги като например плащане на данъци, издаване на свидетелство за съдимост и дори за подновяване на шофьорска книжка, достъпни онлайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай