Революция с пенсиите от 31 март. Падат омразни документи

Влиза в сила промяна в Закона за електронното управление

Революция с пенсиите от 31 март. Падат омразни документи | StandartNews.com

Революция с пенсиите от 31 март. Да отпадне необходимостта от представяне на удостоверение за наследници, когато трябва да получим помощи и пенсия на починал, предвиждат промени в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, качени за обществено обсъждане.

От 31 март 2024 г. влиза в сила промяна в Закона за електронното управление, съгласно която отпада възможността административните органи да изискват от лицата представянето на удостоверителни документи за доказване на факти и обстоятелства, които са налични в регистри и могат да бъдат набавени по служебен път.

В тази връзка се предлагат промени в наредбата, според които при подаване на заявление-декларация за изплащане на неполучено парично обезщетение и/или помощ от наследници на починал човек отпада изискването за представяне на удостоверение за наследници. В този случай само административният орган – съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт, се задължава служебно да набави необходимата информация относно наследодателя и кръга на неговите наследници.

С промени в Кодекса за социално осигуряване пък се променя наименованието на обезщетението за отглеждане на малко дете, като думите „малко дете“ са заменени с „дете до 2-годишна възраст“.

С друга промяна се регламентира ново право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Този вид обезщетение не е сред изрично посочените в наредбата, затова в нея ще е включено паричното обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), чието изплащане и към настоящия момент е възможно да бъде поискано от наследниците на починало правоимащо лице.

С други промени този път в Наредбата за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя също отпада нуждата от представяне на редица документи. Те следва да се събират по служебен ред в рамките на административните производства, посочват от социалното министерство, което ги внася за обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи
вУйчо
преди 1 месец

Абе нали ти казаха да си го навреш това в дирника, защо продължаваш да го буташ тук

Откажи