Разрушиха хотел на култов наш бизнесмен

Защо се стигна до принудителните действия

Разрушиха хотел на култов наш бизнесмен | StandartNews.com

Стигна се до принудителни действия спрямво имот на знаков фактор от бизнеса у нас.

Столичната община започна събарянето на незаконен хотел край язовир „Искър”. Фирмата, която изгражда постройката, е собственост на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

Екипите бяха посрещнати от заключена врата, път, блокиран с голям автомобил и заповед, която спира движението, заради бременни кошути.

В самия хотел, освен ресторантска и хотелска част има изграден и закрит плувен басейн. По-рано днес пристигнаха екипите на Столичната община, които трябваше да започнат да разрушават постройката, пред която беше паркиран автомобил, за да попречи на движението. Стигна се до там, че веригата на портата беше срязана, а колата преместена с репартиращ автомобил.

Междувременно стана ясно, че горското стопанство, което отговоря за тази територия, е забранило на външни автомобили да стигат до тук, за да не попречат на кошутите, които са бременни.

След редица съдебни дела Върховният административен съд реши- хотелът и още две постройки в ловно стопанство „Искър” са незаконни и трябва да бъдат разрушени. Затова дойдоха багерите, повикани от Столичната община. Заключената врата на стопанството ги спря.

След като срязаха веригата, се наложи да дойде и „паяк”. След като и паркираният напряко автомобил беше преместен, техниката и служителите успяха да продължат. А заместник-кметът Иван Василев не успя да се свърже с директорите на горското стопанство и на държавното предприятие.

„Основният въпрос, който трябва да си зададем, е как това ловно стопанство два дни не работи, защото от два дни е заключено. Факт е, че на входната врата беше поставена заповед, с която се ограничаваше достъпа във връзка с размножаването на кошутите и механизацията, която влязла щяла да застраши размножаването на дивеча в предприятието”, каза Здравко Здравков главен архитект на София.

По думите му не се вижда нито дивеч, нито ръководство на ловното стопанство. Тази сграда се строи повече от година и половина и тогава, когато се строеше, не пречеше на дивеча и не направи на никого впечатление в този период, че се строи незаконно.

От Министерството на земеделието не отговориха дали са знаели за незаконното строителство на тяхна територия и давали ли са съгласие за него. От там заявиха, че министерството, Югозападното държавно предприятие и ловно стопанство „Искър” съдействали за събарянето.

По-късно от пресцентъра на ЮЗДП съобщиха, че заповедта за спиране на движението, заради бременните кошути вече е отменена, техни служители ще съдействат на машините, а колата, препречила входа, не е тяхна собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай