Проф. Константинов: Фантомите разрушават доверието в изборите

Проф. Константинов: Фантомите разрушават доверието в изборите | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

Наскоро служебният премиер каза, че нямало такъв проблем, т.е. няма "мъртви души". Аз съм съгласен, че терминът може би не е хубав - моят термин е "фантоми". Той каза, че ги няма. Аз искам да го успокоя - те са 1,2 милиона. Дали ги има или ги няма, е друг въпрос - зависи как ще ги дефинираме. Човек, който не е в България трайно, не трябва да му виси името в избирателния списък в България, както е по цял свят. Човек, който е в страната и иска да гласува, трябва да е заявил това - това се нарича "активна регистрация", и той попада в избирателния списък в страната. Ако той е в чужбина, за него се прави отделен списък. В момента всички българи, които живеят в чужбина , попадат на две места - веднъж в списъка в чужбина и веднъж в списъка в България, където са си те.

Сами по себе си, "фантомите" не са опасни, ако стоят в списъка, само че първо с тях може да се злоупотреби и нещо много по-страшно - хората са убедени, че с тях се злоупотребява. Т.е. хората в списъците са един прекрасен разрушител на доверието в изборния процес. И нека най-сетне новото Народно събрание да драсне два реда, да оправи този съответния закон, да въведе активната регистрация и да решим проблема. Колегите са абсолютно прави - това не може да стане в момента и няма как да стане.

Има и още нещо. Имаше случаи на предишни избори, когато се оказа, че в нито една секция в дадена държава или в даден регион хората, които са подали заявление, не гласуваха в тази секция. Т.е. те се получиха в едни празни списъци, изпразнени от съдържание, с които - искам веднага да го подчертая - би могло да се спекулира и да се манипулира. По този начин нещата се изчистват - явил си се да гласуваш, вписват ти данните. Това е аналог на вписването на данните в България. В България списъкът в някакъв смисъл е предварителен - без моите числа от личните ми данни. Те се вписват от комисиите - няма ме, не ги вписват; появявам се, вписват ги.

(Пред БНТ със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай