Проф. Рачев попари скиорите. Жега до Ивановден

Ски могат да се карат само над 1200 метра

Проф. Рачев попари скиорите. Жега до Ивановден | StandartNews.com

Топ климатологът проф. Георги Рачев попари надеждите на скиорите за Нова година на пистите. Необичайно топлото време ще продължи поне до Ивановден. В момента над страната ни преминава южен циклон, който вдигна температурите до пролетните 15 градуса, на места утре се чакат дори 18.

 „Времето около коледните и новогодишните празници не е просто топло. То е горещо. Като сравняваме с Великден – тогава времето е доста по-студено, спрямо дните до Нова година. Това не е нещо изключително”, заяви в интервю за Нова тв професорът. И съобщи, че температурите ще останат високи чак до Ивановден. Рядко срещано е да няма температури под 0 градуса, добави той.

Над България в момента има един студен фронт, който обаче няма да промени съществено ситуацията с времето. Това се дължи на високото атмосферно налягане и на влажния въздух, който идва от Атлантическия океан. Когато обаче тази по-голяма влажност достигне територията на Западните Балкани – тя изчезва.

„Затова обещахме и сняг на Коледа, но той падна западно от България. Затова очакваме по-студеният въздух, който ще нахлуе около Нова Година, да донесе захлаждане”, обясни проф. Рачев. По думите му синоптиците са познали прогнозата за декември, която е била за по-влажно време и валежи, които да напълнят язовирите. Около Нова година ни очакват температури около 11 градуса, но след това ще нахлуе по-студен въздух. Той обаче няма да понижи живака в термометрите значително. „Поне до 5-6 януари, няма да има отрицателни температури”, категоричен бе професор Рачев.

По думите му скиорите ще са леко сърдити, тъй като няма да има толкова добри условия за ски заради несъществените валежи от сняг. Над 1200 метра обаче ще има условия за каране на ски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай