Проф. дтн инж. Цоло Вутов сбъдва мечтите на хората

Проф. дтн инж. Цоло Вутов е начело на дарителски програми, които създават траен резултат и в областта на демографското, духовното развитие, образованието и културата

Проф. дтн инж. Цоло Вутов сбъдва мечтите на хората | StandartNews.com
  • Проф. дтн инж. Цоло Вутов е начело на дарителски програми, които създават траен резултат и в областта на демографското, духовното развитие, образованието и културата

На уеб сайта на 101-годишното читалище "Светлина 1921" в столичния район Слатина e поставен списък с нови книги, дарени от проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин, по повод Деня на будителите – световна класика, философия, старогръцка и българска литература, книги с историческа тематика … Преди това са описани други дарения, сред които книгата "Кратка история на с. Слатина, Софийско”. Петруна Маринова, библиотекар на читалището и известна личност, която е в основата на много от родолюбивите инициативи, свързани с паметта на Слатина, споделя, че при нея идват различни хора, които продължават да търсят книгата за Слатина и слатинските родове. Второто и допълнено с нейна помощ издание излезе миналата година. "Удовлетворена съм, когато хората са щастливи…”– казва тя. В благодарствени писма до проф. Вутов за книгите и направен ремонт на читалището, пише: ” …В читалището ще продължат да се развиват десетки школи и самодейни състави, в които участват талантливи деца…”

Читалището в район Слатина е едно от тези, които от повече от 10 години получават дарения от ценни книги. През 2012 г. под ръководството на управителя на Геотехмин е създадена дарителската програма "Култура и национална идентичност”. Библиотекари от повече от 20 училища и читалища в Софийска област всяка година очакват с нетърпение нови заглавия, с които да попълнят библиотечните си фондове. Дарените книги са над 30 000, някои от които са и издадени с подкрепа на дружества от Група ГЕОТЕХМИН. В периода преди пандемията даренията са съпроводени с културни събития с участието на известни български творци и историци, оставили значима следа в културно-историческото наследство – акад. Георги Марков, акад. Антон Дончев, Иван Гранитски, Валентина Радинска… Публиката в малките градчета на България се вълнува и съпреживява изкуството заедно с поети, писатели, академици, актьори. Мнозина още помнят една задушевна вечер в гр. Копривщица, организирана от издателство "Захарий Стоянов", в която талантливият актьор Вели Чаушев разплаква част от публиката с вълнуващото си изпълнение на стихотворението "Да се завърнеш в бащината къща” на поета Димчо Дебелянов. Това са великолепни вечери, в които поезията и изкуството докосват чувството на патриотизъм, създават усещането за приемственост, възкресяват паметта и националното самосъзнание, което е от изключителна важност за бъдещето на всеки народ.

Неслучайно в. "Стандарт” номинира проф. Вутов за наградата "Подкрепа за млади таланти". Младите хора и децата заемат важно място в дарителските програми, ръководени от проф. дтн инж. Цоло Вутов. По Благотворителна програма "Българските добродетели" са ремонтирани училища и детски градини в Столична община, общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Луковит, Челопеч, оборудват се компютърни зали, организират се регионални ученически конкурси с награден фонд с 13 училища-партньори от района на дейност на Елаците-Мед в общини от Софийска област.  Деца, участващи в самодейни състави, получават подкрепа за дейността си, даряват се облекла за детски танцови състави.  Талантливи ученици и студенти имат годишни стипендии, като например малкият математик Йордан Стоянов от гр. Пирдоп, който на 9-годишна възраст беше спечелил диамантен и 33 златни медала по математика в различни национални и международни състезания.

На откриването през ноември т.г. на ремонтираната с подкрепа на Благотворителна програма "Българските добродетели" на Група ГЕОТЕХМИН детска площадка с нови съоръжения за игра в община Чавдар директорът на детска градина "Щастливо детство" Величка Велкова сподели: "Поздравявам ви за желанието и амбицията всяка година да дарявате нови придобивки за децата от Чавдар". А кметът Григор Даулов допълни: "Това е изключително важен проект, защото образованието е в основата на развитието на една община… Пожелавам на децата да се радват на новите придобивки, а на екипа на детската градина – да има още повече деца!"

Добрите жестове са многобройни. Сред последните каузи на програма "Българските добродетели” е и направеното дарение за изграждането на две нови и три детски реновирани детски площадки и пространствата около тях в община Челопеч. Целите на благородните инициативи на Група ГЕОТЕХМИН са свързани не само с подобряването на качеството на живот в малките населени места. Търси се траен резултат и в областта на демографското, духовното развитие, образованието и културата, защото младите хора трябва да останат да живеят и работят в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай