Проблемът с миньорите е по-важен от бежанците

Проблемът с миньорите е по-важен от бежанците | StandartNews.com

Държавата не трябва да субсидира губещите рудници

Бъдещето на въгледобива е обречено, твърди Божидар Данев

Миньорите от рудник "Бобов дол" си получиха дължимите заплати и излязоха от забоите. Политически ли беше протестът им и има ли бъдеще въгледобивът в България. Каква е ролята на държавата за разрешаването на проблема. "Стандарт" потърси отговор на въпросите от Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

- Г-н Данев, драмата с миньорите от "Бобов дол" завърши благополучно, те си взеха заплатите, но се чуха мнения, че държавата не бива да субсидира въгледобива. Изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов обяви официално това. Каква е вашата позиция по въпроса?

- Абсолютно категорично - въгледобивът е обречен отрасъл. И то по няколко причини - първо, според новите споразумения в Монреал (срещата на върха на ООН за промените в климата и намаляване емисиите на вредните газове- б.р.) глобите за екоемисиите ще бъдат увеличени пет пъти - по 50 долара на тон. Това означава, че субсидиите за извънмисионно производство на електроенергия трябва да бъдат изключително високи. И оттам себестойността на електроенергията в подобни електроцентрали ще бъде изключително скъпа. Тя става неконкурентоспособна в тези производства, които използват екологични енергийни източници. Говорим не само за възобновяеми, а и за газ, петрол и т.н. Това е ключовият момент. Освен това цената на електроенергията в момента се задържа изкуствено поради кръстосваното субсидиране на цената за бизнеса и цената за бита. Подобни деформации не могат да продължават в една икономика, която претендира да бъде пазарна. Рано или късно тази цена трябва да се прехвърли и върху битовото потребление и тогава всички тези централи, които са на въглища, ще станат неконкурентоспособни. В момента американските централи ТЕЦ Марица-изток 1 и 3 получават около 220 лева на мегаватчаса, докато всички останали български централи са от 40 до 80 лева на мегаватчас. Подобна деформация не може да продължава вечно. И този проблем трябва да намери своето решение.

- Да, но в същото време омбудсманът на България Мая Манолова нарече "безобразна" цената, на която продава електроенергия ТЕЦ "Бобов дол" и поиска намеса и субсидиране от държавата.

- Отново искаме с непазарни подходи да коригираме пазарни решения. Ние вече имаме едно непазарно политическо решение за цената на електроенергията от американските централи, включително поемане на разходите за емисиите, и искаме с непазарно решение държавата да се намеси. Стига с тази държава, нека оставим пазарът да регулира нещата.

- Според вас бунтът в Бобов дол чисто икономически, за пари ли беше, или имаше политически привкус заради предстоящите президентски избори?

- За мене работодателят е бил в много тежко финансово състояние - поради ниската изкупна цена на електроенергията той не е могъл да посреща разходите за въгледобива. Едно голямо перо там са заплатите. Тежкият физически труд на миньорите е за уважение и той трябва да бъде достойно овъзмезден. Но това не може да стане с тази ниска цена на електроенергията, произвеждана там. Пазарът диктува това в момента. Това е истината и за това казвам, че целият подотрасъл въгледобив е обречен. Тезата за националната сигурност на защитниците му ми звучи много кухо. Особено когато трябва да разчитаме на собствените си енергоизточници. При глобализацията на пазара и факта, че България е член на НАТО, тези неща звучат комично, даже гротескно.

- Добре, отрасълът е обречен, но какво ще направим с тези няколко хиляди работници, вадещи си парите в забоите?

- Ето, това е голямата грижа на държавата. Мините "Черно море" и "Бобов дол" са първите лястовици, които показват какво е бъдещето на този отрасъл И трябва да се вземат мерки веднага за обучението на тези хора, за преквалификацията им. Много от тях имат например много добри умения в строителството. Може би държавата трябва да насочи натам обществени поръчки, в които могат да бъдат включени тези хора. Остава и много сериозният въпрос за преместването на тези хора в други общини, където може да им се намери работа. Което пък е свързано с жилища, със социални ангажименти на семействата им. И трябва да сме наясно, че тази задача много по-важна отколкото проблема с бежанците. Защото това си наш проблем, докато другият има и международно решение.

- От КРИБ вече обещаха, че ще намерят работа на бобовдолските миньори.

- Едва ли БСК и КРИБ можем да гарантираме работата на тези хора. Това могат да направят със сигурност съответните фирми. Най-важното е да се промени структурата на българската икономика. Засега има положително развитие.

- В тази връзка как трябва да се развива енергийният сектор в България?

- Приватизацията на Белене е ключово решение. Ако може да бъде осъществено. Системата трябва да бъде тотално реформирана. Трябва да излезем от политическия капан, заложен с американските централи. Това трябва да бъде решено категорично. И най-важното - трябва да развиваме ресурси, които ги имаме. Никой вече не говори за комплекса "Чаира". Една инвестиция в допълнителен язовир може да донесе огромна печалба от възобновяеми енергоизточници. И да носи печалби дълги години напред. И то екологично целесъобразни. Без реформа в енергийния отрасъл не можем да мислим за дългосрочни и качествени решения за въгледобива. Проблемът обаче е свързан с тецовете, където цената се субсидира , което също не е пазарно решение. И за да се достави по-евтина енергия за бита, се извиват ръцете на държавата. А голяма част от топлоцентралите са задлъжнели. Ако се премине към пазарни условия, те ще фалират. И ако това стане, енергийната ни система през зимата ще бъде поставена на колене. Така че проблемът е твърде комплициран. Но и много сериозен. И трябва да бъде решен със смели реформи в енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай