Приеха актуализацията на бюджета на НЗОК

Приеха актуализацията на бюджета на НЗОК | StandartNews.com

София. Комисиите по бюджет и финанси и по здравеопазването приеха закона за изменение и допълнение на Закона за НЗОК, с който да бъде реализирана актуализация на бюджета на здравната каса с 225 милиона лева. Решението бе взето с 8 гласа „за" от членове на Комисията по бюджет и финанси и 9 гласа „за" от страна на Комисията по здравеопазването. Комисия по икономическата политика и туризъм не гласува този закон, тъй като официално не е разпределен в комисията.

Членовете от ПГ на ГЕРБ не взеха участие в заседанието, след като вчера демонстративно напуснаха първото такова по темата заради желанието на Колация за България за острочка. 

И трите комисии не приеха Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, внесен от Министерски съвет.

"Във вида, в който е внесен бюджетът на НЗОК, предвижда допълнителният дефицит да е за сметка на дефицита в държавния бюджет. Тоест във вида, в който в момента е внесен, той няма да бъде подкрепен и без промяна в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за актуализация на бюджета на НЗОК няма как да бъде реализиран във вида, в който е предложен сега. Това технически явно изисква промяна в Преходните и заключителни разпоредби, което става само между първо и второ четене", такова мнение изрази министърът на финансите Петър Чобанов на съвместното заседание, предаде „Фокус".

„Възможно е да се гласува допълнителен дефицит в бюджета на Здравната каса, но тогава в бюджета на държавата трябва да бъде посочен какъв е източникът. Той може да е намаляване на разходите на министерства и ведомства, но това пак изисква промяна в бюджета. Трансферът към НЗОК трябва да бъде отразен, независимо по какъв начин, в държавния бюджет", допълни Чобанов.

Депутатът от Коалиция за България Петър Кънев заяви: „Искам да декларирам от името на членовете на Коалиция за България на трите комисии, че подкрепяме две цифри и сме готови да ги подкрепим – 225 милиона лева. 1,7 милиарда лева в подкрепа на КТБ – изплащане на остатък по договорите до тези 200 000 лева, които са за депозитите".

След като се проведе гласуването, проф. Румен Гечев посочи: „Не подкрепих предложението на правителството, защото предложението не е обсъждано в нашата парламентарна група и сред нашите членове и експерти. Не сме съгласни с предложенията, тъй като противоречат на макрорамката и на резултатите за първото шестмесечие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай