Вторник,

Пикът на четвъртата вълна идва след началото на учебната година

От: Мартина Суботинова -
Пикът на четвъртата вълна идва след началото на учебната година
A
A
A

Здравните власти предупреждават, че сме едва в началото на четвъртата вълна и този брой тепърва ще расте. Вирусолози очакват пика на четвъртата вълна скоро след началото на учебната година. По-точно между 10 и 20 октомври. Болниците вече разкриват нови COVID отделения, а леглата се запълват бързо. Надеждата е, че с бързото покачване на броя на заразените бързо ще се стигне до пика и ще започне спад и изход от четвъртата вълна, съобщава Нова ТВ.

Делта вариантът засяга много повече младите хора без ваксина. Затова присъствен старт на учебната година може да окаже сериозно влияние на хода на пандемията, смятат вирусолози. "Големият брой ученици и учители, изобщо училищата са един малък инкубатор на инфекцията, не знам даже дали е малък. Пикът ще бъде, предполагам, някъде между 10 и 20 октомври", това заяви вирусологът д-р Радка Аргирова. Данните за последните 24 часа показват 1368 нови регистрирани със заразата.

"Тези числа говорят точно това - че сме в четвъртата вълна. Тя тепърва ще се вдига", категорична е д-р Любомира Николаева – Гломб, вирусолог, Национален център за заразни и паразитни заболявания. На този фон не се изключва сценарий, в който ни атакува и втори щам на коронавируса.

"Ако минем на втори щам, тогава ще стане лошо. Когато използваме ваксина, ние чрез ваксината убиваме това, което е в момента, индийския вариант, но правим място на нещо друго, затова трябва бързо да се работи", добави д-р Радка Аргирова.

А година и половина след началото на пандемията, медиците ни нямат представа дали са защитени. Причината - някои от тх са ваксинирани преди повече от 6 месеца, какъвто е и срокът на ваксината. Сред тях е д-р Рада Прокопова, която от броени дни оглавява COVID отделение в столичната болница Света Анна.

Нейното COVID отделение вече е пълно с пациенти. Подобно е положението и във Варна и Хасково. "Нивото на заболеваемостта наистина се покачва", казва д-р Анна Баева, РЗИ – Варна. Според д-р Соня Димитрова, директор РЗИ - Хасково се връща старото състояние, когато при тях са стигнали в края на миналата година до над 300 легла за лечение на COVID-19. Надеждата на експертите е да излезем бързо от поредната ковид вълна. Д-р Любомира Николаева – Гломб заяви още, че такива бързо нарастващи епидемии обикновено бързо достигат своя пик и се тръгва надолу.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички