Петиция за лошите условия в зоопарковете у нас

Поводът е появата на бял свят на лъвчетата в благоевградския зоопарк

Петиция за лошите условия в зоопарковете у нас | StandartNews.com

Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ стартира онлайн петиция, с която призовава Европейската комисия да обърне внимание на условията в българските зоопаркове и неспазването на общоевропейското законодателство при лицензирането и контрола на дейността им.

Конкретният повод за стартиране на петицията е появата на бял свят на лъвчетата в благоевградския зоопарк, Косара и Симба. Тя била поредният пример за престъпно близкородствено развъждане на големи котки в зоологическа градина, която не разполага с условия за отглеждането им. Родители на лъвчетата са брат и сестра.

Само за последните три години това е четвърти подобен случай, след раждането на Масуд и Терез в Разград и на две двойки лъвчета в Хасково, едните от които починаха часове след раждането си поради липса на адекватни грижи, съобщи за Радио Благоевград Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в „Четири лапи“. Според Пенева у нас изискванията на Директивата за зоопарковете се спазват само формално. Тя посочи, че без лиценз работи зоопаркът в Кюстендил. Неотговарящ на част от условията бил и зоопаркът в Благоевград.

Петицията на „Четири лапи“ до Европейската комисия е на български, английски и немски и ще събира подкрепа сред над 1 милион поддръжници на организацията в целия свят. От „Четири лапи“ очакват българското правитество да преразгледа начина на лицензиране и контрол на зоопарковете, както и да изработи ясна стратегия за отглеждането на диви животни в плен, като са готови да предоставят своите опит и експертност в помощ на усилията на изпълнителната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай