Овчаров търси бащите на маите в Камчатка

Овчаров търси бащите на маите в Камчатка | StandartNews.com

Ученият и група авантюристи стигнаха до действащи вулкани, пътуват с кучешки впрягове

Родният Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров, стигна до далечния полуостров Камчатка. Заедно със свои приятели от Варна и Силистра, някои от които членове на Ордена на тамплиерите, ученият е на експедиция в Далечния изток. Преди ден групата стигна до Камчатка и само на хиляда километра от Беринговия пролив, разделящ Азия от Америка.

"Както е известно, преди около 12 000 години по неговата замръзнала повърхност хора от Сибир преминават в Новия свят, който тогава не е населен с хора. Така те стават първите индианци в Америка. В последно време археолозите откриват техните поселения именно в Камчатка и съседната Чукотка", разказа проф. Овчаров пред "Стандарт".

В далечния полуостров експедицията е по дирите на родните места на първите американци. Българските авантюристи направили преходи сред действащи вулкани и гейзери, пътували по снега с моторни шейни и на кучешки впрягове. Естествено, пътешествието им е придружено със сьомга, червен хайвер и хубава руска водка, които в Камчатка са в изобилие, научи "Стандарт". Експедицията продължава още няколко дни и нейните участници се надяват на още интересни попадения.

Авантюристите се разходили сред редките усурийски тигри и запуснатите укрепления на най-голямата морска крепост на Русия, сдържала векове амбициите на отстоящата на 800 км Япония. Кулминация на посещението била изнесената от проф. Николай Овчаров публична лекция във Федералния Далекоизточен университет. Залата на висшето училище се оказала тясна да побере желаещите да чуят лично от учения последните постижения на археолозите в областта на тракологията през последните години. Заради огромния интерес към лекцията проф. Овчаров получил покана да изнесе втора лекция, този път посветена на делото на братята Кирил и Методий и на средновековните паметници в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай