Овъртяха студенти в измама с лични данни

Какво казват потърпевши

Овъртяха студенти в измама с лични данни | StandartNews.com


Група в WhatsApp, съдържаща телефонните номера и имената на студенти, внесе смут и сериозни притеснения сред млади хора за злоупотреба с лични данни. 

"В сряда през деня бях добавен в WhatsApp група от непознат номер. Първоначално помислих, че е вид измама, тъй като ми се е случвално, но реших да проверя всъщност какво се случва. В групата имаше около 200 човека, на всички имената им започваха с “Б”, разказа пред Actualno.com Борис Забунов, един от потърпевшите в историята. 

Според други членове групата е създадена от телефонен номер, предоставен за резервации в столична дискотека. "Те пуснаха съобщение, което казваше, че в същия ден, ако хората от тази група си направят резервация, ще получат безплатни шотове", добави още Забунов. 

Законът за защита на личните данни казва, че те се събират за конкретни, точно определени и законни цели и не трябва да се обработват или използват допълнително по начин, несъвместим с тези цели.

Според адвокат Даниела Михайлова е добре винаги да се следва установената практика, в която администраторът на лични данни първо трябва да получи декларация за съгласие от своя респондент.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай