От Петровден започва истинското лято. Честит празник!

Имен ден имат: Камен, Камена, Павел, Патриция, Петрана, Петър, Преслава и др.

От Петровден започва истинското лято. Честит празник! | StandartNews.com

Българската православна църква отбелязва днес деня на светите равноапостоли Петър и Павел, известен сред българите като Петровден.

Рожденото име на Петър е Шимон, обикновен рибар от Галилея. След като става един от първите последователи и ученици на Исус, получава името Петър. Савел бил еврейски проповедник и римски гражданин от Тарс в Киликия и първоначално бил сред гонителите на Христовите ученици. При една буря по пътя към Дамаск, Исус му се явява и той се превръща в един от най-ревностните разпространители на християнството на територията на Мала Азия и Балканския полуостров. И двамата апостоли загиват мъченически на една и съща дата – 29 юни, по времето на император Нерон (64-68 г.).

В България Петровден е особено много тачен празник, тъй като съвпада с началото на лятото и разгара на жътвата.

В българските народни представи двамата първоапостоли са братя. Св. Петър строго пази вратите на Рая и допуска в него само праведните души, а Св. Павел е справедлив и сговорчив. Според една легенда Св. Петър бил толкова стриктен, че не допуснал в Рая дори родната си майка, защото според него била зла и проклета жена. Пред Райските порти Петър искал да му поднасят хляб, а Павел – само почит и уважение. Празниците им следват един след друг. На 30 юни народът ни чества Павльовден, традицията съществува в Добруджа, цяла Източна България и Родопската област. 

Освен хората, които носят имената Петър, Павел и техните производни, днес празнуват и занаятчиите в България.

Имен ден на 29 юни имат: Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай