Четвъртък,

Опашки в КАТ заради нов проблем на шофьорите

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
A
A
A

Проверките на газовите уредби на автомобилите, извършвани масово от "Пътна полиция" в последните дни, предизвикаха паника у шофьорите.

От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малко от шофьорите обаче са ги сменили.

Сигнали за виещи се опашки пред гишетата за пререгистрация идват от цялата страна. Опашки има и в София, съобщава бТВ.

Масово шофьори, притеснени от глоби, търсят помощ и по сервизите. От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

„Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, обясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциацията на българските автогаз сервизи.

Ако монтажът на бутилката е след това обаче, имате срок от три години да смените талона си. Ако не го направите, ви чака глоба.

„След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият "розов лист" - това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, поясни още Илиев.

На глоба подлежат и газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички