Очакват се три грипни щама тази зима

Очакват се три грипни щама тази зима | StandartNews.com

София. Тази зима Световната здравна организация (СЗО) очаква най-масови да бъдат три грипни вируса - щамът "Калифорния" от тип А (известен като Свински грип), "Тексас" (от тип А „Виктория") и новоизолираният "Масачузетс" от тип В.

Със застудяването нарастват случаите на остри респираторни заболявания, но в България все още няма изолирани грипни вируси, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Днес започва информационна кампания за предпазване от грип "Ваксинирай се! Време е!", организирана от Националната пациентска организация с подкрепата на Националния център по заразни и паразитни болести. По препоръка на СЗО в сезонните противогрипни ваксини са включени трите щама, които се очаква да бъдат най-масови тази година.

От 30 септември до 6 октомври са регистрирани 2020 заболели от остри респираторни инфекции, т.е. 53 болни на 10 000 души. тези състояния протичат като грипоподобни инфекции, но причинителят им не е грипен вирус. Седмица по-рано болните са били около 38 души на 10 000, обясни националният консултант по епидемиология.

Проф. Кожухарова не се ангажира с конкретна прогноза кога точно се очаква да започне грипна вълна в страната. 

Тя препоръча в предстоящите два месеца да се ваксинират децата под 14-годишна възраст, възрастните над 65 години, както и хората с хронични заболявания. Това са групите с най-висок риск, обясни проф. Кожухарова..

От пресконференцията стана ясно, че четири вида ваксини вече са налични в аптечната мрежа. Съставът им е еднакъв и е съобразен с препоръките на СЗО. Цената им е между 10 и 12 лева, а поставянето им трябва да се извърши от личния лекар.

По статистика в България си поставят противогрипни ваксини средно около 3% от хората, като голяма част от ваксиниращите се не са в рисковите групи. Има препоръка от Съвета на Европа към 2015 г. 75% от хората с най-висок риск да бъдат обхванати от противогрипна ваксинация. "Ние обаче сме много далеч от този показател и в дъното на таблицата", посочи проф. Кожухарова. В Холандия например тази препоръка е покрита изцяло.

По данни на Националната пациентска организация в България по време на грипния сезон от грип и остри респираторни заболявания всяка година страдат над 1,5 млн. души, съобщи председателят д-р Станимир Хасърджиев. По данни на СЗО в световен мащаб, всяка година умират между 250 000 и 500 000 души от усложнения, причинени от грип. "У нас такава статистика почти няма. Ако човек почине от усложнения на грип, се регистрира като пневмония или сърдечно-съдово заболяване, но не се пояснява, че първопричината е грип", обясни д-р Хасърджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай