Общинар зове за по-фин контрол на въздуха в София

Борис Бонев казва, че София е сред градовете с най-високата стойност на замърсяване

Общинар зове за по-фин контрол на въздуха в София | StandartNews.com

Трябва да се мерят и по-фините прахови частици в София, заяви в интервю за БНТ общинският съветник Борис Бонев.

Мотивът му е, че българската столица е сред градовете с най-високата стойност на замърсяване.

Потвърждение на думите му може да се види от всеки столичанин - от ранна утрин над града се стеле бяла пелена.

Механизмът с оперативни мерки беше приет преди години и беше изменян, обясни той. "Въздухът в София постоянно е мръсен. Почти няма ден, в който да не се замърсява", обясни Бонев.

Той даде пример с Париж, където много хора слизат от автомобилите си в дните с мръсен въздух. Не е достатъчно да кажем, че градския транспорт е безплатен и има зелен билет. В дните със замърсен въздух хората да могат да се придвижват по-бързо с градски транспорт, поиска общинският съветник.

Говорим за централни улици, за места, където има високо замърсяване, обясни Бонев идеята отделни зони от центъра на София да са пешеходни. Важно е да има алтернатива. Няма друг начин за придвижване в един голям град.

Идеята е при годишния технически преглед на автомобилите (ГТП) да бъде изчислено реалното замърсяване и да бъде издадена ековинетка. Столичната община е инсталирала камери, обясни Бонев.

Относно искането за закупуване на дронове, които да мерят замърсяването на въздуха, Бонев обяви, че се е свързал със зам.-кмета на Варшава и общинската полиция на Краков. Той очаква да му върнат информация как функционират тези дронове, каква е техническата специфика. Дронът ще може да анализира дима в комина на даден дом. Тогава полицията ще има право да почука на вратата да глоби домакините.

И в "Лозенец" подушвам горяща пластмаса. Проверки трябва да се правят както във "Факултета", така и в Бояна. Това са мерки да разрешим проблема, обясни Бонев.

Над 900 души в София умират от замърсяване на въздуха, по думите на общинския съветник.

Относно предстоящото обсъждане на бюджета на София, той смята, че за по-важните неща парите са по-малко, защото няма евросредства. Бонев не може да разбере защо хората не знаят за общественото обсъждане на бюджета на София, което ще бъде в четвъртък, от 18 часа, зала 5 на "Московска" 33. Общинският съветник покани столичани да изкажат мнението си за бюджета -няма заложени реформи. По много от другите дейности усвояването е 30-40%.

Предстои среща с новия зам.-кмет по строителството да се видят кои са неговите приоритети, обясни Бонев.

Обсъжда се нова кръгова линия на транспорт, която да обхване кв. "Овча купел" и Окръжна болница, мол Парадайс и болница "Токуда". Кметовете подкрепиха идеята, каза Бонев.

Той е запознат с проекта за ремонт на площад "Св. Неделя", макар и да има забележки към проекта. Това пространство се прави за хората. Ако масово не се харесва нещо, значи има проблем и трябва да бъде променен".

Бонев тактично избегна въпроса дали ще бъде зам.-председател на Общинския съвет - всяка партия си има такъв, каза общинският съветник, издигнат от гражданското сдружение "Спаси София".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай