Новото поколение "Не съм избягал" си намери кумир

Новото поколение "Не съм  избягал" си намери кумир  | StandartNews.com

Гологлавият шоумен опъна патриотичната струна

След като Слави гръмотевично удари на стадион "Васил Левски" в петък вечерта, ехото в социалните мрежи още не заглъхва. Бурните спорове за концерта му заливат вече трети ден българския нет и засенчват дежурните караници за бежанците и пороя от предизборни лакърдии. Реакциите по повод на 70-хилядното шоу се разделиха на двата полюса.

Еуфорията на зрителите се смеси с неконтролируем взрив на национална гордост. В същото време отвращението на хейтърите достигна да мрачни заключения за дъното, към което пътува българската душа. Половината от публиката под дъжда беше на невръстна младежка възраст, многобройни бяха и беловласите почитатели на Трифонов. Поколението на 40-50-годишните почти липсваше на стадиона, а като че ли те се изявиха и като най-яростните критици на певеца. На практика това поколение беше запленено от ранния Слави - от периода му в "Ку-ку", чийто връх стана бунтовната 1997 г. Тогава звездите от студентското предаване наелектризираха площадите с песни като "Пътнико Виден", "Седем-осем", "Лоши момчета" и др. Някогашната генерация "Не съм избягал" изпи горчивата част от прехода, друга немалка част предпочете да замине, без да се обръща назад. Затова и днес 40-годишните донякъде са гневни на някогашните си идоли,

чиито куплети съдържат отдавна пропилени надежди

Песните на Слави обаче събуждат същия патриотичен копнеж за една по-добра България сред младежите, които още не са се примирили и предали. Кулминацията на шоуто под дъжда стана изпълнението на българския химн, а стотиците национални знамена на стадиона свидетелстват за новия вятър, който вее сред следващите поколения.

Съвпадението на концерта с началото на предизборната кампания навежда на мисълта, че Слави се е прицелил в далечна мишена. Едва ли неговото шоу ще вземе значително участие в кметския и съветнически вот, но пък той постави пръст в раната с референдумите. Засега идеята му за допитване до народа по щекотливи за политическия елит теми като двойното намаляване на депутатите, въвеждане на мажоритарен вот, отрязване на партийните субсидии и други се радват на масово одобрение в обществото.

След всеки изборен цикъл националистическата ниша се разширява. Едно на ръка, налице е очевиден подем на патриотичните стремежи. Втората причина е, че никнещите като гъби партии под лозунга "България над всичко" бързо се превръщат в системни и добре охранени играчи, които няма как да представят романтичния идеал особено на младото поколение. В този смисъл пред гологлавия шоумен

е отворен широк терен за игра

от младежки маси, готови да бъдат поведени от вдъхновен харизматик. Триумфът на италианския комик Бепе Грило на парламентарните им избори показват, че тв звезди могат да пожънат успехи с добро владеене на технологиите и добре пласирани антисистемни послания. Разбира се, младежката публика освен най-радикална е и най-бързо разочароващата се. Ако надеждите им не бъдат оправдани, те бързо ще се превърнат в мърковци, подобно на своите батковци и каки.

РЕАКЦИИ

Елена Емилова

Едно невероятно шоу под дъжда, събрало 70-хилядна публика, която пя, плака и се радва заедно. Хората на стадиона чувстваха и поемаха със сърце и душа всяка дума, танц и песен. 70 000 българи пяха химна, 70 000 българи си казаха "За добро или за лошо, българи сме ние". 70 000 пляскаха и скандираха името на уникалната Крисия, която прослави България! Не знам за вас, но мен тези неща ме трогват. Защото обичам България и балканските ритми, които разграничавам и различавам от чалга, защото няма други като Слави Трифонов, Ку-ку Бенд и целия екип зад тях, които са на върха толкова години, благодарение на труда и таланта им!

Петко Ковачев
Моя странаааааа, мояяяяяяяяяяя Чалгарияяяяяяяяяя...

Найден Найденов-Нед

Вижте... съжалявам за всичко, което написах днес тук за снощния концерт на Слави и неговите почитатели. Изгледах няколко негови видеа и осъзнах, че той наистина е ВЕЛИК!!! Моля Ви да ми простите... Искам да помоля и всички приятели, които изтрих от FB за това, че са му фенове, да ми изпратят нови покани за приятелство.

Тодор Янакиев

Ако феновете на Слави Трифонов "вземат та се скрият", както ги посъветва един мой фейсбук френд, улиците на татковината на сите й градове (барабар със столичния), села и паланки ще опустеят като след епидемия от чума.
Макар че, впрочем, само духовна чума може да изпълни националния стадион "Васил Левски" с народ, който да дере гордо гърло на националния химн на концерт на същия бездарен и противен пошляк - "певец", "музикант", "шоумен", па и телевизионно-стадионен "будител" - от (недо)Учин дол.
И съответно тая популация (топяща се от отрицателен прираст и постоянна емиграция) стои здраво закотвена на дъното на иначе деградираща Европа в един деградиращ и объркан свят.

Стоян Янков

Ние сме били ТЪПИ ХЕЙТЪРИ, които само чакат Бербатов да пропусне да вкара или Григор да се подхлъзне. Така разправят масово. Та, след това отприщване на омразата... Само че аз не МОГА ДА МРАЗЯ, но аз не понасям кича, простотията, пошлотията и много много други неща, с които въпросното учиндолско лице не само че може да навреди, но и действително премоделира и без това деградиралата ни нацийка с почти всяко свое действие, дума, жест, шоу, песен и какво ли не...

Теодор Михайлов

Дългият е бизнесмен, претопля старата манджа, добавя една Крисия и още повече фойерверки и я пуска на десетки хиляди, които са склонни да платят за нея. И докато ги има, той ще им я поднася. Не виждам драма в това, това е бизнес. На мен творчеството му ми е безразлично, не ме вълнува, но щом има хора, които се кефят - ок, да си се кефят.
За мен драмата е в останалата (огромна) част на шоубизнеса, която е напълно творчески импотентна и за толкова години всички си останаха на ниво "локал стар". Не че Слави успя, но той поне прави кинти от всичко това. Докато останалите чакат новото парче на Колдплей, че като го барнат малко по абитуриентските, ще имат много участия и ще има кинти за море и айфон. Както и да е, балъците са винаги повече от тарикатите и Дългия знае това. Не се съмнявайте.

Красимира Обретенова

Ако перифразирам Ст. Цанев: "достоен за съжаление е оня народ, който ..." може да плати за концерт на Слави Трифонов и да напълни стадион, за да го слуша.

Не е месия, но кой друг може да го направи

Любен Дилов-син

Не е чалга самият концерт и това, че хиляди души не спряха три часа да пеят и танцуват въпреки заобикалящата ги отвсякъде вода.

Да - аз никога не съм вярвал в колективната правота на индивидуалното невежество.

Мнението на 50 хиляди души за мен не е по-тежко от мнението на един, но този, който има енергията, умението и таланта да внуши на 50 хиляди души мисли и емоции, които не са агресивно насочени срещу някой друг, заслужава респект. Музиката и публичното присъствие на Слави и "Ку-ку бенд" събират и разделят както всичко в България, но - като теглим чертата - добрата енергия е повече от лошата, градивното в пъти надхвърля онова, което някои определят като "лош вкус".

А всички, които стенат във Фейсбук от снощи: "може ли културното събитие на София да е концертът на Слави", заслужават един простичък отговор: "Ами, направето го вие културното събитие на София, защо седите и пъшкате пред лаптопите?!".
Слави не е пророк и месия, въпреки че много често негови песни са се превръщали в емоционално острие на политически и обществени промени. Не е месия, но в петък вечер успя да направи онова, което пиарът на Мойсей му казал на Синайския бряг: "Не знам как да избягаш от фараона, но ако разцепиш водите на Червено море, за да минем, гарантирам ти публикация на първите страници на Стария завет" .
В петък вечер Слави и "Ку-ку бенд" разцепиха водата...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай