Ново решение за цената на водата. Засяга всички

КЕВР в предложение до парламента

Ново решение за цената на водата. Засяга всички | StandartNews.com

Две тарифи за плащане на вода и допълнителна помощ за хората, които не могат да си позволят сметките, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщи в интервю за БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. От ведомството са получили уверението на депутати, че могат да подкрепят предложенията им и те да бъдат гласувани в Народното събрание. Какво налага промените?

От началото на годината водата за домакинствата поскъпна средно с 15%. В някои от градовете увеличението е между 35 и 40 на сто. Така цената й достигна до между три и шест лева на кубик. Именно това е и причината да се търси начин за подпомагане на хората, които не могат да си плащат сметките. Отделно от КЕВР смятат, че е крайно време да бъдат въведени и две тарифи за плащане на вода за всички потребители - с по-ниска цена до три кубика на човек и по-скъпа над този обем.

Цената на водата в цялата страна ще продължи да се увеличава заради очакваните инвестиции на водните дружества в модернизиране на мрежата им. А първите по-високи увеличения вече са факт.

Сега от КЕВР предлагат да бъде въведена социална помощ за хората, които не могат да си плащат водата, както и две тарифи. До три кубични метра вода на човек цената да бъде по-ниска.

"Над тази норма, да има втора по-висока тарифа, с нея който иска може да си полива доматите и краставиците в градината, може да си пълни домашния басейн с питейна вода, или джакузито, но това вече не е право абсолютно необходимо на човек, за да ползва водата като всеобщо благо за хигиенни и домакински нужди", каза Иван Иванов.

И двете тарифи ще бъдат определяни от комисията.

За слабите социални слоеве да се въведе категория подобна на енергийно уязвимите потребители - това да бъдат водно уязвими потребители", посочи Иван Иванов.

Омбудсманът отдавна настоява да бъде плащана водна помощ. От институцията досега безуспешно пишат писма до Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи