Носталгия. Светът няма нищо общо с едно време

Ето най-съществените промени

Носталгия. Светът няма нищо общо с едно време | StandartNews.com

Mila.bg представя с известна доза носталгия промените, които е претърпял светът през последните няколко десетилетия. Ето някои от тях.

1. Компютрите и здравето

Преди да се появят компютрите, хората трябваше да се пазим само от веригите за бързо хранене, които донесоха със себе си и проблеми със затлъстяването. Сега тази чест се споделя и от седенето по цял ден на бюрото. Да не говорим, че те водят и до пристрастяване.

2. Разделите

Пропадането в заешки дупки, скубането на коси, тръшкането на пода в банята и прочие меланхоличности са вече отживелици. Новото поколение е твърде практично, за да плаче за загубени вещи и изоставили го хора. Наследниците на човешкия род са изследователи, търсещи приключения, и нищо не ги спира в желанието им за по-интересно живеене.

3. Бракът

И в днешно време двойките се обичат, но дистанцията се прокрадва по-бързо между тях с течение на времето. Най-голямото препятствие между партньорите е увеличеното използване на технологии. Преди си лягахме гушнати в другия, сега с таблет в скута и с телефон в ръка.

4. Тегленето на пари

Помните ли, когато трябваше да чакате на дълги опашки в банката, за да изтеглите пари от банковата си сметка? Толкова много документи и безкрайно висене! А само няколко десетилетия по-късно имаш достъп до парите си все едно си купуваш кока-кола от машинка.

5. Населението

Улиците вече не изглеждат пусти. Обществените места са претрупани от хора. Населението пръсва по шевовете границите на много държави по света.

6. Домовете

Отминаха дните, когато обикновените хора можеха да си позволят пищни имоти. Големите къщи сега са заменени от малки апартаменти не само заради ограниченото пространство и повечето хора на планетата, но и поскъпването на пазара на домове.

7. Общуването с приятели

Едно време животът ни не беше толкова натоварен. Сега дори нямаме време да се видим с приятелите си очи в очи и позволяваме на социалните медии да отнемат радостта от личния контакт.

8. Как играят децата

Спомнете си детството си, когато на тумби си играехме из квартала или махалата. Играта навън не само че ни каляваше, но подобряваше социалните ни умения и засилваше приятелствата ни. Днес повечето деца единствените отношения, които имат със своите връстници, минават през дистанционното управление на любимата им видеоигра.

9. Технологиите

Имаше време, когато трябваше да поръчате международен разговор на телефонен оператор, за да се свържете с някого на другия край на Земята. Сега с едно натискане на бутон не само че може да говорите с брат си в Африка, ами и може да го видите, благодарение на смарттелефоните.

10. Забавленията

Някога имаше пикници, домашни партита и свирене на китара пред блока в компанията на съседите. Сега всичко, което децата и техните родители споделят и ползват, са видеоигри, мобилни телефони и компютри.

11. Работата

Големите купчини досиета и дългите работни часове в офиса вече са заменени с опции за работа от дома. Технологията направи работата по-лесна и консумира много по-малко време.

12. Структурата на семейството

Големите „италиански“ семейства постепенно се превърнаха в минало. Сега много рядко има повече от едно домакинство под един покрив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай