Събота,

Не ремонтират, а обновяват пл. Св. Ал. Невски

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
186
Не ремонтират, а обновяват пл. Св. Ал. Невски
A
A
A

Това не е ремонт, а е цялостно обновяване, заяви архитект Иво Пантелеев в сутрешния блок на БНТ в отговор на въпрос кога трябва да започне ремонтът на столичния площад "Св. Александър Невски".

По думите му подземни паркинги на площада няма да има. Съществената промяна произтича от невъзможността "Софийска вода" да реализира част от нейната инвестиционна програма, една радикална промяна в канализацията и отводняването на дъждовните води. При това положение не е възможно проектът, който е бил одобрен през 2015 г. да бъде реализиран, изтъкна архитектът.

Когато проектът бъде предаден в настоящия му вид, тогава ще има цялостна подмяна на настилките и те да придобият нивото на столичната улица "Московска".

Другото съществено е подмяна на осветителните тела, които не били възприети от първоначалния проект. "При един метод на вземане на решения, в който ще участват експерти, но ще се чуе и общественото мнение, ще се изберат тези тела, които да дадат облика в следващите 50 години", каза още архитект Пантелеев.

Вероятното обяснението за новия ремонт на участък на улица “Граф Игнатиев” е че при полагането на плочките, под натиска на общественото мнение, не е спазен 14-дневния срок и улицата е била пусната за експлоатация по-рано. Това коментира архитект Иво Пантелеев, в сутрешния блок на БНТ.

По думите му компрометирана е технологията на полагане на настилката в този участък, като не е спазен срокът за втърдяване не лепилото. По думите на архитекта на оперативното ниво, на което е участвал заедно с екипа си, не е било възможно да наложи мнение да се изчака.

По думите на архитект Пантелеев вандализмът е много важна и той нанася огромни щети. “Граф Игнатиев” е съсипан в рамките на половин година от вандализъм, каза той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички