Мъртвакът дебне. Не влизайте в морето натъпкани с цаца и бира

С дни продължава мъртвото вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив

Мъртвакът дебне. Не влизайте в морето натъпкани с цаца и бира | StandartNews.com

Силен вятър мелтем и мъртво течение, което рибарите наричат сулган, владеят плажовете по Черноморието. Повече от седмица мъртвакът не стихва в Бургарско, където спасителите вадят по няколко човека на ден от морето, пише Труд.

На север също опасните явления са изправили морските стражи са на нокти, защото са се образували много дънни ями, които са невидими и не позволяват на летовниците да се върнат на брега. Това разказаха спасители с над 30-годишен стаж по най-натоварените северни и южни плажове у нас.

С дни продължава мъртвото вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив. След Преображение Господне морето се “обърна” и опасни подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас. От 2 август, когато се чества Илинден по старому и поверието гласи, че морето взема жертви, инциденти има всеки ден.

“В момента се намираме в периферията на една обширна област на високо налягане и ветровете са насочени от североизток-изток. Такова ще е положението и през последната десетдневка на август. В източните райони ще духат пак такива ветрове. Събота и неделя всички трябва да бъдат особено внимателни за мъртвото вълнение.

Особено на юг от Обзор, защото вълнението там беше по-силно. Такива са плажовете на Слънчев бряг, на Черноморец, те са опасни. Винаги трябва да се следят напътствията на спасителите, защото нашето крайбрежие е едно от най-динамичните на Черно море”, обясни метеорологът Петър Янков.

Само за един ден, на плажа в Бургас бяха спасени четирима души. Баща с две деца рано сутринта започнал да вика за помощ. Той и хлапетата попаднали в мъртвото вълнение и то ги задърпало навътре. Спасител до Моста чул виковете, хвърлил буя си, за да се задържат за него бедстващите хора и после сам скочил да помогне.

Жена, отново сутринта, влязла да се къпе на Северния плаж, до десети пост. Сулганът я дръпнал мощно навътре и добре, че наблизо имало човек, който є подал ръка за помощ. Влезли и спасителите.

Пак само за ден е имало два случая на пияни, които прекалили с водка, бира и се тъпкали с цаца на капаните, а после решили да плуват. Единият бил скастрен от повиканите полицаи, но после решил да надхитри спасителите, като се появил на друг пост - и пак поел към морето и шамандурата. Този път го арестували.

“От Преображение насам морето е опасно. Флагът е непрекъснато червен и не трябва да се влиза. Само трупайте тен. Чакаме мъртвакът да се усмири. Август е. Морето не е до колене”, казват морските стражи.

В същото време плажът този сезон се пука по шевовете, така е и с останалите ивици в залива. Народът е зажаднял за слънце и море. Меракът за плаж е толкова голям, че и изплувала мина на плажа в Царево не изплаши летовниците и те останаха дори когато военните я обезвреждаха. От големите вълни обаче малко ги е страх.

Когато сушата се нагрее много, топлият въздух се издига и на негово място идва по хладен въздух от морето. Колкото по-нагрята е сушата, толкова по-силен е мелтемът. Мъртвото вълнение е изключително опасно дори за опитните плувци. За него трябва да се знае, че ако попаднеш в лапите му, трябва да плуваш успоредно на брега, а не фронтално към него.

Смята се, че се появява през август и трае нечетен брой дни - 3,7,9,11. Имало е сезони обаче, когато мъртвакът не си е отивал 20 поредни дни т. е. цял месец.

Освен това течението се маскира - ако видите празно и тихо пространство между вълните, не си позволявайте да влизате във водата, там е мъртвото вълнение, казват спасителите.

За това дали мъртвакът си е отишъл, морските стражи се доверяват на усета на гларусите. Щом гларусите започнат да кацат по вълните, значи отдолу нищо “не работи”, морето се е успокоило и няма опасни подводни течения и дънни ями.

За съжаление никой, дори и опитните морски вълци, не може да прогнозира как ще се развият нещата с морето до края на август. Мъртвакът понякога връхлита дори през няколко часа в един и същи ден.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай