Министър Андреева започва проверки в софийската Онкология

От Онкологията протестират заради промени в ръководството

Министър Андреева започва проверки в софийската Онкология | StandartNews.com

София. „В понеделник в Специализираната болница по онкологични заболявания ще започне проверка." Това заяви от кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя уточни, че проверката ще бъде както документална, така и финансова. „Ще се провери всичко в болницата. Ако след това се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен", уточни министърът.

Андреева обясни, че е изненадана от протеста на медиците от СБАЛ по Онкология заради смяна на борда на директорите на болницата. „Очакваше се това да се случи, но този ход беше абсолютно премислен и оценен. Държавата е сто процента акционер в Специализираната болница по онкологични заболявания. Там имам сигнали за редица нарушения. Поради тази причина използвах случая да подменя засега само съвета на директорите, който да може да изиска от директора на болницата всички данни", каза още Таня Андреева.

На въпрос дали промените в Борда на директорите са политически назначения, Андреева отговори, че очаква „всяко нещо да бъде обяснено по този начин" и продължи, че има документация. „ Независимо, че в дружеството държавата е инвестирала много милиони и за капиталови разходи, апаратура, всеки може да види в какво състояние е тази болница, в която за съжаление се лекуват много болни и част от тях обречени хора", допълни министърът.

„Истината е, че срещу един от новите членове е имало повдигнато обвинение, но след това е установено, че няма никакви нарушения и престъпления. Тогава е имало някаква лична история. Това са всички документи, с които разполагам". Така Андреева отговори на запитване дали един от новите членове на Борда на директорите е бил отстранен заради административни нарушения от период.

Работещите в Специализираната болница по онкология в София започнаха протест срещу промяната в ръководството на болницата. Той започна в 08, 15 тази сутрин. Медиците смятат, че новите назначения са политически.
В болницата не приемат връщането на доц. Петранка Троянова и Лазко Лазаров в управата.
Според лекарите новите назначения - на доц. Петранка Троянова и Лазко Лазаров са политически.

Мандатът на Троянова като изпълнителен директор бе преждевременно прекратен. Тя бе разследвана за административни нарушения и заради сигнали за подкупи през 2009 година. Протестиращите пък не харесват Лазко Лазаров заради това, че се занимава с трудова медицина и идва от частна болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай