Мавзолеят оживява в НИМ

25 съкровищници в София се включват в Нощта на музеите, навсякъде ще има маски, дезинфектанти и Ковид-коридори

Мавзолеят оживява в НИМ | StandartNews.com
  • 25 съкровищници в София се включват в Нощта на музеите, навсякъде ще има маски, дезинфектанти и Ковид-коридори
  • Гледаме големите пандемии в историята и стари автобуси "Чавдар", правим виртуални турове

Спомняте ли си как изглеждаше мавзолеят на Георги Димитров? Покрай 31-ата годишнина от демократичните промени у нас може да върнете времето. И отново да видите сградата, построена за рекордните 6 дни, която знаково се бореше пак толкова - 6 дни, с взривовете, заложени от правителството на Иван Костов и отказваше да бъде съборена. Ако искате да разкажете нагледно тачи част от историята ни на детето си, заведете го в Националния исторически музей. Там, в европейската нощ на музеите на 14 ноември ще ви посрещне точен архитектурен модел на мавзолея на Георги Димитров в умален мащаб. Той ще бъде разположен в Централно фоайе. Целта на инсталацията "Златен мавзолей" е да подхрани дискусии в

допирната точка между история и изкуство
политическа култура и естетическа памет. В допълнение към проекта НИМ ще прожектира и филма на БНТ "5 минути София. Мавзолеят на Георги Димитров" на екран, отново в Централно фоайе. За поредна година Националната съкровищница се включва с атрактивни предложения в международната инициатива европейска "Нощ на музеите". Пандемията направи така, че тази година събитието нито е през май, нито е през нощта. Заради коронавируса напролет то бе отложено, а сега - поради вечерния час и забраните за масово струпване на хора на едно място, ще е по светло и при строги противоепидемиологични мерки. Във всички 25 музея и галерии, които участват в инициативата в София, ще има обособени пътеки за еднопосочно движение, дезинфектанти, маски, дистанция. Хората ще влизат на малки групи през определен интервал от време. Мащабното събитие ще се състои в събота, 14 ноември, от 09:00 до 22:00 ч. Входът е свободен. Последните посетители ще влязат в НИМ в 21:00 ч., за да имат достатъчно минути да разгледат спокойно съкровищницата и специалните й изненади за гостите. На третия етаж на музея посетителите ще могат да видят временната изложба "Познато и непознато от бургаския край". Тя обединява три теми, които разкриват богатото културно наследство на региона. Европейската нощ на музеите се организира от френския институт в България Institut francais de Bulgarie. От своето начало през 2005 г. инициативата привлича многобройна публика в цяла Европа. През 2019 г. бе поставен своеобразен рекорд - участваха над

3200 музея от 30 европейски държави
"Европейската нощ на музеите" има за цел да популяризира богатството на споделеното културно наследство, каквито са колекциите на музеите и галериите и да привлече нова публика, и по-специално младите хора.
Тази година особено интересно ще е в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология - БАН, който се намира на бул. "Цариградско шосе" №73 в София. Там деца и родители ще могат да разгледат временната изложба "Големите пандемии в историята" с автори Рачо Стоев и Мария Христова-Пенкова. От 13 до 14 ч. ще се проведе специалното събитие "Имунитет и хранене", а от 17 до 18 ч. - "Затлъстяването - пандемията на нашето съвремие". От 10 ч. пък малчуганите ще се забавляват с играта "Намери експоната", а до вечерта ще могат да правят рисунки "Прачовекът" и да участват в "Антропо-викторина". Посещението на специалните събития обаче ще става с предварително записване като ще се допускат само до 30 души. Но в духа на дигиталното образование всички събития ще се излъчват онлайн на Фейсбук страницата на музея. В него гостите ще видят и фотоизложбата "Подводни зависимости" на Пламен Вукадинов.

Акцент върху храната
поставя и Музеят за история на София. В него ще може да видите специалната временна изложба "Храни душа, да те слуша", която показва какво са яли пред годините пората от София и региона.
Всеки, който се интересува, какво са открили миналата година именитите ни археолози, може да посети Националния археологически институт с музей - БАН от 10 до 19 ч. На всеки 15 мин в Храма на археологията ще влизат групи по 10 души, за да видят постерната изложба "Българска археология 2019" и безценните златни съкровища от постоянната експозиция на НАИМ-БАН. Разбира се, музеят може да бъде обиколен и виртуално - с 3D посещение на адрес http://naim.bg/bg/tour/.
Живите традиции на България и пътят до трапезата ще чакат гости в Националния етнографски музей. Той ще е отворен до 18:00 ч. и ще приема групи по 10 души на всеки 30 мин. Изненадата в него ще е прожекцията на филма "От "Къщата с куклите" до жълтите павета", посветен на Националния етнографски музей
Национален музей "Земята и хората" по традиция има специална изненада за гостите си. Този път тя е

класическа и съвременна музика
Специалното събитие в музея ще е концерт на Юске Хосака, пиано, Япония и Цуй Джинюй, пиано, Китай.
Спомен от соца ще ни върне и Националния политехнически музей, който представя "Техниката около нас по време на народната власт". В него родителите ще могат да покажат на децата си с какъв градски транспорт са ходили на училище като малки. Музеят представя умалени модели на тролейбуси и автобуси "Чавдар". От 18 до 20 пък ще има демонстрация "Физика за всички". "Градина на духовността" ще покаже Софийската градска художествена галерия. В нея през 30 минути ще могат да влизат по 25 души като между всяка група хората от галерията ще проветряват и дезинфекцират. Гостите ще видят Света Гора и българското изкуство през първата половина на ХХ век.
Работилничка за приложни изкуства чака децата на открито Южния парк от 13:00 до 20:00 ч. До 10 души ще могат да влизат в ателиетата по керамика, за да покажат майсторските си умения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай